Uitreiking boek 't Hof van Cuypers door Ad van Loenhout (rechts) aan de burgemeester.
Uitreiking boek 't Hof van Cuypers door Ad van Loenhout (rechts) aan de burgemeester. Foto: Ricardo Timmermans

Presentatie boek ‘t Hof van Cuypers

Algemeen

HOOGERHEIDE – Tijdens de Open Monumentendag was landgoed Mattemburgh ook het decor voor de presentatie van het boek ‘t Hof van Cuypers over het leven op het landgoed. De schrijver, Hoogerheidenaar Ad van Loenhout, overhandigde het eerste boek aan burgemeester Steven Adriaansen. Die zag het fraaie boek als een cadeau aan alle inwoners van de gemeente Woensdrecht.

Ruim drie jaar werkte Ad van Loenhout (70) aan zijn boek over het leven en werken op het landgoed Mattemburgh. Het idee kwam toen hij aan de slag ging als gids op het landgoed en ontdekte dat er eigenlijk vrij weinig bekend was over het leven van de graaf en gravin en hun personeel op het landgoed. Van Loenhout, oud-politieman en rechercheur, wilde er graag meer over weten en begon aan een zoektocht die zou resulteren in het boek dat mogelijk werd gemaakt door Brabants Landschap en de Mastboom Brosens Stichting en dat burgemeester Adriaansen op Open Monumentendag in ontvangst nam in een zaal die gevuld was met veel mensen die direct of indirect een rol spelen in het boek, en dus in de historie van Mattemburgh.

Coproductie

Burgemeester Adriaansen noemde Van Loenhout niet alleen een “auteur”: “Dit boek is een soort film, een coproductie van allerlei mensen. Als een soort componist heb jij al die rollen en verhalen gewogen om tot een evenwichtig geheel te komen. In de negen jaar dat ik hier burgemeester ben heb ik Landgoed Mattemburgh zien veranderen. Het is steeds meer opengesteld en steeds meer ten dienste van de samenleving gekomen. Dit boek geeft 150 jaar geschiedenis van Landgoed Mattemburgh een gezicht, daar zijn we je erkentelijk voor. Het verschijnen van dit boek zie ik als een cadeau voor de bevolking van de gemeente Woensdrecht.”

‘t Hof van Cuypers, wonen en werken op landgoed Mattemburgh, is te koop bij Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide en boekhandel Quist in Bergen op Zoom.

Presentatie boek Ad van Loenhout Landgoed Mattemburgh
Presentatie boek Ad van Loenhout Landgoed Mattemburgh
Presentatie boek Ad van Loenhout Landgoed Mattemburgh
Presentatie boek Ad van Loenhout Landgoed Mattemburgh