Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Ivar Brouwer, Primera Tourspel winnares Flora Mous en Niels van Elzakker.
Ivar Brouwer, Primera Tourspel winnares Flora Mous en Niels van Elzakker.

Flora Mous zegeviert in stijl

HOOGERHEIDE – Criticasters haalden al vrij vroeg tijdens de 108e uitvoering editie van de Tour de France hun sportieve neus op. Na een spectaculaire opening op conto van Julian Alaphillipe en Mathieu van der Poel ging er een streep door beoogde smaakmakers Primoz Roglic, Caleb Ewan en in iets mindere mate Peter Sagan. Een devaluatie voor de drieweekse rondgang dreigde. Niets bleek echter minder waar. 


Mark Cavendish herrees uit zijn as, Wout van Aert showde op veel fronten zijn kunnen en avonturiers werden beloond. En uiteindelijk prolongeerde de Sloveen Tadej Pogacar zijn eindoverwinning. Wilco Kelderman plaatste zich als vijfde tot beste Nederlander. Als vanouds denderde het Primera Niels van Elzakker parallel mee. Na een zinderend slot zegevierde Flora Mous in stijl!

De derde tourweek startte op dinsdag 13 juli met een geslaagde vluchtpoging voor Patrick Konrad. Niet minder dan negen deelnemers deelden de etappeoverwinning: Jacco Schoone, Stefan Damme, Adrie Clarijs, Pim Bruijnzeels, Ans Meijer, Alex Mejer, Youri van der Meulen, Felix Levitan en Daan Verresen. Laatstgenoemde pakte daags nadien solo de dagzege met Pogacar. Ook tijdens de tweede Pyreneeën-etappe was het prijs voor Daan Verresen, nu gedeeld met Alex Meijer en Youri van der Meulen. Op vrijdag 16 juli eiste Ossendrechtenaar Richard Wouters de prijzenpot op.

Hetzelfde deden Yvo van Dorst, Rowena van de Klundert en andermaal Daan Verresen op zaterdag met een fenomenale tijdritzege van Wout van Aert. Op de Champs-Elysées ging de laatste etappewinst wederom naar Wout van Aert en in diens schaduw naar Rob Koolen!

Bij de start van de laatste tourweek loste Team Vlug & Eerlijk eindelijk Arjan van Meer af als klassementsleider. Vervolgens was het tweevoudig tourspelwinnaar Michel Mous die het geel drie dagen omgehangen kreeg. In het slotweekend plaatste met name Wout van Aert moeder Flora Mous in pole-position voor de eindoverwinning. De laatste etappe moest zoals zoveel voorgaande tourspellen uitsluitsel geven. Zou Daan Verresen de kroon op het werk kunnen zetten? Doet Michael Matthews het voor Gidi Voorhans? Alle scenario’s gingen de prullenbak in toen weer Wout van Aert en Jasper Philipsen de sprint betwistten hetgeen Flora Mous de zege in het Primera Niels van Elzakker opleverde.

Flora Mous: ”In de laatste week kreeg ik van mijn zonen te horen dat het voor mij de goede kant op ging. Zij zorgen altijd dat ik met enkele rijtjes aan het spel kan deelnemen. Zij hadden zicht op het klassement en hadden berekend dat ik met de huidige stand van zaken redelijk wat bonuspunten zou scoren. De slotetappe zou echter nog roet in het eten kunnen strooien. Dus niet!”. De zege betekende voor het gezin Mous al weer de vierde keer Sirocco Mountainbike. Na René (2004) en Michel (2014 & 2016) was het nu de beurt aan moeder Flora! Ze liet met name het duo Jules Theuns & René Theuns met maar liefst drie top-10 noteringen gedesillusioneerd achter.

Voor het ideale tiental had men Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Jasper Philipsen, Richard Carapaz, Ben O’Connor, Matej Mohoric, Michael Matthews en Patrick Conrad moeten selecteren. 

Top 10 Tourspel 2021: 1. Flora Mous (1378), 2. Jules Theuns/René Schot (1330), 3. Jacco Schoone (1314), 4. Daan Verresen (1311), 5. Ad Verleijsen (1300), 6. Gidi Voorhans (1297), 7. Jules Theuns/René Schot (1295), 8. Marc Nuijten (1279), 9. Team Vlug & Eerlijk (1259), 10. Jules Theuns/René Schot (1249).

Meer berichten