Het Ibach orgel in de Sint Gertrudiskerk.
Het Ibach orgel in de Sint Gertrudiskerk.

Orgelconcert improviseren

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Op zaterdag 28 mei vindt in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom een bijzonder orgelconcert plaats. De organist Gerben Mourik bespeelt met als titel: “de kunst van het improviseren” de drie rijks-monumentale orgels van de kerk in louter improvisaties. 

Achtereenvolgens klinken het Rogier-koororgel (1857), het Delhaye-koororgel (+ 1720) en natuurlijk het grote Ibach-orgel (1864). Onder de improvisatie-thema’s die opgegeven worden bevindt zich ook het bekende “Merck toch hoe sterck”. Daarvoor leent het Ibach-orgel zich het best!

Gerben Mourik is een bijzonder improvisator! Zo won hij in 2003 de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle, en vervolgens in 2005 de 1e prijs op het Internationale orgelimprovisatieconcours te St.-Albans (UK). En, héél bijzonder, in 2008 werd op het beroemde internationale orgelimprovisatieconcours van Haarlem de 1e prijs door de jury unaniem aan hem toegekend! Gerben Mourik behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus 1e fase plus de aantekening orgelimprovisatie en zijn Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Verdere privé-lessen en improvisatiecursussen volgden. In 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I en thans nog voor het hoofdvak Schoolmuziek. Hij is een veelgevraagd organist en maakte diverse cd-opnamen, met name ook van muziek uit de latere 20e eeuw.

Het concert begint om 16.00 uur. De entree bedraagt € 8,- maar is tot 18 jaar gratis.

Voor de Vrienden van het Ibach-orgel Bergen op Zoom bedraagt de entree € 4,00. De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.