Een kleine club vrijwilligers bereidt een grootse Roparundoorkomst voor.
Een kleine club vrijwilligers bereidt een grootse Roparundoorkomst voor. Foto: Dennis van Loenhout

“Ossendrecht houdt van jullie!”

Algemeen

OSSENDRECHT – “Ossendrecht houdt van jullie!” Op die hartverwarmende welkomstboodschap kunnen de deelnemers aan de Roparun zich verheugen als ze op Tweede Pinksterdag richting Ossendrecht rennen. De Roparun is terug in Ossendrecht, en dat mag iedereen weten.

Na één afgelaste editie, en één “halve” Roparun die niet door West-Brabant trok is het al veel te lang stil in Roparundorp Ossendrecht. Toen kortgeleden bekend werd dat de Roparun van 2022 – die in Nederland blijft – toch door Ossendrecht zou komen slaakte het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht een zucht van verlichting. Maar niet lang daarna zaten de handen in het haar, want hoe organiseer je op heel korte termijn een echte Roparundoorkomst? En met wie?

Het bestuur van het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht liegt er niet om: hun vereniging is flink gekrompen: vergrijzing, corona, en vrijwilligers die afhaakten in de jaren dat er niks kon en mocht hebben hun tol geëist. “Maar dat maakt niet uit”, zegt voorzitter Nick Michielsen, “zelf heb ik ook erg weinig tijd, maar voor de Roparun máák ik tijd. Maken wé tijd. We gaan het gewoon weer doen, zodat iedereen zich weer kan herinneren hoe leuk het is als de Roparun door Ossendrecht komt. En we doen het vooral omdat het zo belangrijk is. Het aantal kankerpatiënten is de laatste jaren niet minder geworden, er zijn nog steeds heel veel mensen die de steun van de Roparun nodig hebben. Als wij die mensen kunnen helpen, alleen maar door langs de route een mooi feestje te bouwen en ze toe te juichen, dan is dat toch een kleine moeite?”

“We trekken alles uit de kast, we maken er een feestje van”, zo simpel is het motto van de Roparundoorkomst dit jaar. CDRO nodigt alle Ossendrechtenaren uit om alle feestelijke attributen die ze in huis kunnen vinden naar buiten te brengen, om zo een fantastisch versierd parcours te creëren. “Dat is de beste manier om op korte termijn iets groots neer te zetten”, zegt Michielsen, “als iedereen alles uit de kast trekt, dan komt het goed!”

Met een kleine club vrijwilligers zorgt CDRO dat het dorpshart misschien wel mooier dan ooit wordt aangekleed, met de bekende brug als stralend middelpunt. “We geven allerlei oude versieringen een opfrisbeurt, zodat het centrum wordt behangen met het beste uit al die mooie Roparunjaren die we al hebben gehad”, legt Michielsen uit.

Secretaris Tamara Arts vult aan dat ook het jaarlijkse doorkomstboekje een comeback maakt: “Elk jaar wordt dat gedragen door de goede doelen, maar die hebben het financieel zwaar gehad. In FysioFaster hebben we een genereuze sponsor gevonden die het doorkomstboekje dit jaar draagt, zodat heel Ossendrecht weer kan lezen waarom de Roparun zo hard nodig is.” Vrijwilligers die willen helpen met de doorkomst worden met open armen ontvangen: “Iedereen is welkom”, zeggen Arts en Michielsen, “we kunnen alle hulp gebruiken, en gunnen iedereen het om mee te maken hoe goed het voelt om iets voor de Roparun te doen.”

CDRO en de Roparunners verdienen een feestelijke doorkomst met honderden, en liever duizenden, Ossendrechtenaren. “Zij leveren een enorme inspanning, waarmee ze geld ophalen om zieke mensen te helpen”, zeggen de vrijwilligers van CDRO, “wij móeten de moeite nemen om ze vol energie richting Rotterdam te sturen. Iedereen die met kanker te maken heeft gehad weet waarom. Daarom wachten we de Roparunners dit jaar op met een groot hart, waarop staat dat Ossendrecht van ze houdt.”