Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Mensen van de bouwclub bij het doorkomstcomité in Ossendrecht offeren hun tijd graag op voor de Roparun.
Mensen van de bouwclub bij het doorkomstcomité in Ossendrecht offeren hun tijd graag op voor de Roparun. (Foto: )

Ossendrecht badplaats voor Roparun

OSSENDRECHT – Een vuurtoren, ruim twintig palmbomen, een camping, een boot en een grote schatkist, dat wordt binnenkort allemaal in Ossendrecht geplaatst. Niet door de gemeente, maar door het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht. De Roparun voert door "Ostrecht on the beach", en brengt de lopers een korte, welverdiende vakantie middenin de Roparun.

Het "bouwkot" van het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht staat bomvol. Delen van een boot, een vuurtoren van zeker vijf meter hoog in verschillende delen, overal palmbladeren en op de werkbank liggen honderden zonnekleppen met "Ostrecht" erop. Al sinds maart werkt de ongeveer tienkoppige bouwclub van het doorkomstcomité elke dinsdag, donderdag en zaterdag hard om alles op tijd af te krijgen. "Dat is flink aanpoten", zegt bouwer John van Dooren (71), "maar het doel van de Roparun is zo belangrijk dat we dit met plezier doen." Hij vervolgt: "Je moet iets voor een ander overhebben, wij zetten ons niet alleen in voor de kankerpatiënten die door de Roparun worden geholpen, maar we steken ook de lopers een hart onder de riem. Als je ziet hoe die genieten van de doorkomst in Ossendrecht dan is het al de moeite meer dan waard."

Ondertussen zijn bouwers Broer Pals (64), Jac Janssen (70) en Paul Verhaaren drukdoende met het uitknippen van een nieuwe lading zonnekleppen. "We maken er ongeveer 500", zeggen ze, "alle lopers krijgen er eentje als ze Ossendrecht binnenlopen." Die lopers passeren tientallen palmbomen, honderden banieren en verschillende optredens – van blaaskapel d'Ossekoppe, de Volle Bak Band en Foligroup uit Hoogerheide en de 14-jarige drumster Jessie Riethoff uit Rotterdam - die de doorkomst nog mooier komen maken. In het dorpshart is de traditionele brug omgetoverd tot een boot, waarop de teams door de speaker worden voorgesteld aan het publiek. "Het is mooi dat zo'n klein dorp als Ossendrecht twee Roparunteams op de been weet te krijgen en zoveel geld in het laatje van de Roparun weet te verzamelen", vinden Broer, Jac en Paul, "daarvoor offeren we graag onze tijd op."

Hoewel het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht zoals zoveel verenigingen last heeft van vergrijzing, blijft het doorkomstcomité toch een "jonge" club. Voorman Nick Michielsen is pas 27, zijn vriendin Judith is nog een jaar jonger. Ook Harold (45) en Tamara (40) Arts houden de gemiddelde leeftijd prettig laag. Zij werden drie jaar geleden lid van het doorkomstcomité: "We stonden altijd 's nachts langs de straat om de Roparunners aan te moedigen, dus dan konden we ons toch net zo goed nuttig maken? Daar hebben we geen spijt van, het CDRO is één grote familie", zegt Tamara. Hun dochter Lyn van 9 en zoon Mike die binnenkort 2 wordt gaan elk jaar mee kijken.

Meer berichten