Leeuwerik
Leeuwerik

De bouw van woongebouw De Leeuwerik gaat starten

Algemeen

HALSTEREN - De ontwikkeling van Vogelenzang in Halsteren nadert de laatste fase. Eind maart tekenden Landré Schrijver van Bouwgroep Schrijver en Marc van der Steen van Stadlander de overeenkomst voor de bouw van woongebouw De Leeuwerik. Het gebouw bestaat uit drie op zich staande gebouwen. De Leeuwerik verrijst straks op een prachtige plek: aan het dorpsplein en nabij voorzieningen. De Leeuwerik geeft invulling aan de duurzame ambitie van Stadlander: levensloopbestendig wonen in een energiezuinige woning.

De Leeuwerik bestaat straks uit een kopgebouw van 4 verdiepingen en twee vleugels van 3 verdiepingen, samen goed voor 45 sociale huurappartementen. Daarmee past het gebouw goed bij het dorpse karakter van Halsteren. De vleugels sluiten bovendien goed aan op de omliggende woongebouwen van de Merel en Nachtegaal. De Leeuwerik is meer dan een naam. In de bouw komen de kleuren van deze zangvogel, met een lichtbruin kleed en een licht geelbruin gestreepte borst, terug in de materialen.

Duurzaam wonen

De appartementen zijn levensloopbestendig en geschikt voor mensen in alle levensfasen. De appartementen hebben een woonkamer met open keuken, een toiletruimte, een badkamer en 2 slaapkamers en in de binnentuin een buitenberging. De appartementen zijn met een trap of lift bereikbaar. Het merendeel van de woningen zijn Nul-op-de-Meter, andere zijn klaar voor Nul-op-de-Meter. Dat betekent dat zij evenveel energie opwekken als een doorsnee gezin (2,5 personen) per jaar verbruikt. Dat wordt bereikt door een combinatie van energiebesparende maatregelen. Door de goede isolatie krijgen de woningen als het ware een ‘warme jas’. Daarnaast wekken zonnepanelen op het dak van de woningen energie op. De woningen hebben geen gasaansluiting, maar zijn voorzien van een warmtepomp. Die haalt de warmte uit de bodem en zorgt daarmee voor een aangenaam binnenklimaat.

Van start

De grondwerkzaamheden zijn inmiddels gestart en in mei staan alle boorwerkzaamheden gepland. Het gaat dan om (grond)boringen voor de warmtepompinstallaties en vervolgens voor de fundatie van het gebouw. Er is gekozen voor de mortelschroefpaal, omdat deze minder geluidshinder geeft en er nagenoeg geen trillingen voelbaar zijn. Voor de bouwvak ligt naar verwachting de eerste verdiepingsvloer er op. De oplevering staat gepland voor na de zomer 2023. 

Interesse

Ruim 75 belangstellenden lieten zich afgelopen donderdag door Bouwgroep Schrijver, Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom bijpraten over onder andere de bouwwerkzaamheden, de planning, de openbare ruimte en hoe je in aanmerking kunt komen om te huren. Belangstellenden kunnen via Zuidwestwonen.nl hun interesse kenbaar maken en zich inschrijven als woningzoekende. De verhuur start in de loop van 2023.

Leeuwerik
Leeuwerik
Leeuwerik
Leeuwerik