Frans van Schilt zet zich samen met tientallen andere bewoners van wijk De Beek in om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in Halsteren.
Frans van Schilt zet zich samen met tientallen andere bewoners van wijk De Beek in om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in Halsteren. Foto: Bep Tielemans

Mensen uit Oekraïne in Mozartstraat?

Algemeen

HALSTEREN - Uit bewoners van wijk De Beek is in korte tijd een groep mensen verenigd die zich inzet om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Frans van Schilt uit de Wethouder Jonkersstraat lichtte donderdagavond de Dorpsraad Halsteren in over het initiatief. Hij stelde voor om een vijftal leegstaande woningen in de Mozartstraat in overleg met woningcorporatie Stadlander geschikt te maken voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Van Schilt licht toe: “De verschrikkingen in Oekraïne en enorme vluchtelingenstroom zijn bij ons allemaal bekend. Als welvarend land zullen we een deel van de vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Je vraagt je soms af hoe je zelf bij kunt dragen aan de situatie. Geld geven aan giro 555 is heel mooi maar ook heel gemakkelijk. Mijn vrouw kwam met het idee om een aantal woningen in de buurt die op de nominatie staan om gesloopt en duurzaam vervangen te worden, tijdelijk te benutten voor opvang van vluchtelingen. Toen we dit idee in een groepsapp zetten, volgden enorm veel reacties.”

Frans van Schilt vertelt verder: “Al heel snel werd er van alle kanten hulp aangeboden. Onze groep bestaat intussen uit 35 mensen die actief mee willen helpen. Dat is heel fijn want als het plan doorgaat dan komt er meteen heel veel bij kijken. Er moeten vijf complete woninginrichtingen komen, tuintjes moeten netjes gemaakt worden en mensen moeten hier goed opgevangen worden. Wij verwachten dat er sowieso mensen uit Oekraïne naar Halsteren komen. De groep die de schouders eronder zet gaat in ieder geval een doorstart maken. Er waren hier in Halsteren al wel initiatieven om spullen te verzamelen en voedsel te brengen, maar niet voor opvang.”

Vanuit de Dorpsraad werd onder meer gevraagd of er ook al contact is geweest met de gemeente. “Dat is nog niet gebeurd, wij zijn begonnen met Stadlander. Intussen heeft de burgemeester laten weten dat er 124 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen bij Huize Avondvrede aan het Bolwerk in Bergen op Zoom.” Ook werd gewaarschuwd voor het aantal vluchtelingen dat geplaatst wordt in de woningen. Bij voorkeur 1 huis per gezin maar 2 of drie kleine huishoudens bij elkaar zou ook kunnen. De huizen moeten vooral in orde zijn en ingericht. Van Schilt: “Het gaat om een soort maatjesproject. Mijn idee is om de vrijwilligers in kleinere groepjes op te delen die de woningen pico bello in orde maken en de Oekraïense vluchtelingen hartelijk opvangen en begeleiden.”