Afbeelding

Buslijn 104 weer op de schop

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Per 9 januari 2022 gaat Buslijn 104, die via Roosendaal via Wouwse Plantage, Huijbergen naar Aviolanda Hoogerheide rijdt en vervolgens weer terug alleen nog maar in de spits rijden. Concreet betekent dit dat er tussen 9.00 en 13.00 uur geen bussen rijden vanuit Roosendaal naar Aviolanda Hoogerheide en tussen 10.00 en 13.00 uur geen bussen rijden tussen Aviolanda Hoogerheide en Roosendaal.  

De ouders van leerlingen op het Zuidwesthoek College in Ossendrecht zijn onlangs op de hoogte gesteld door de school dat de buslijn 104 minder gaat rijden. Veel scholieren van het Zuidwesthoek College reizen dagelijks met deze buslijn. Bij onverwachts lesuitval moeten zij mogelijk uren wachten voordat zij naar huis kunnen. Niet alleen scholieren zijn de dupe van de nieuwe dienstregeling van buslijn 104 maar ook de mensen die deze buslijn dagelijks gebruiken om naar hun werk te reizen of naar het Bravis Ziekenhuis. Er is veel verontwaardiging onder de inwoners uit Huijbergen die door deze bezuiniging nog meer afgesloten raken omdat er uren geen bussen rijden door Huijbergen in de daluren. “De busverbinding wordt nog slechter en deze was al dramatisch!”, reageert Robin van Gaans. Leonie Schlössels maakt zich veel zorgen en stelt ‘dat de inwoners van Huijbergen weer de dupe zijn’ en ze vindt het ‘jammer dat Arriva dit nieuws in de kerstvakantie bekend maakt en dat de regeling binnen zo’n korte tijd ingaat’.  

Gemeente Woensdrecht heeft formeel bezwaar gemaakt tegen deze bezuiniging maar Arriva en de Provincie beslissen over de dienstregeling en de gemeente Woensdrecht staat daarom machteloos. Vorig jaar is er ook al behoorlijk gesneden in de dienstregeling van buslijn 104; de rechtstreekse verbinding met Bergen op Zoom is toen geschrapt waardoor 104 stopt in Aviolanda Hoogerheide. Dit zorgde voor een extra lange reistijd van ruim 20 minuten wachten in Hoogerheide op de aansluiting om vervolgens de reis te vervolgen. Naar Bergen op Zoom of richting Roosendaal.  

Arriva start in gemeente Woensdrecht de carpoolapp Nabogo Carpoolvraag en -aanbod. Wie vaak dezelfde route rijdt, kan anderen meenemen en afzetten op vaste punten. Zij kunnen daarna verder met het openbaar vervoer. De Nabogo-app stemt carpoolvraag en -aanbod af en laat ook ov-opties zien. Nabogo moet reizen groener en goedkoper maken, en drukte en files verminderen. Verder blijft Deeltaxi West-Brabant dagelijks voor reizigers zonder WMO-pas rijden van deur tot deur, ook naar bushaltes en stations. Tegen deze carpoolapp Nabogo zijn al gelijk een aantal bezorgde reacties. Dubieus om dit op te zetten met al deze corona maatregelen. Liever een buschauffeur dan bij een wildvreemde in te stappen en hoe zit het met de kosten? Je OV is immers niet geldig.

Afbeelding
Afbeelding