Wethouder Petra Koenders.
Wethouder Petra Koenders. Foto: Dennis van Loenhout

Opnieuw energiebesparingsacties

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De toekenning van een landelijke subsidie van 465.000 euro voor energiebesparende maatregelen in woningen betekent goed nieuws voor huiseigenaren, huurders en VVE’s in gemeente Bergen op Zoom. In een tijd waarin de energieprijzen tot recordhoogte stijgen krijgen ze hulp in het beperken van hun energiekosten.

Vorig jaar kreeg de gemeente Bergen op Zoom voor de eerste keer een subsidie uit de RRE, de Regeling Reductie Energieverbruik. Die bedroeg ruim 300.000 euro en leidde ertoe dat 814 woningen werden gescand op mogelijkheden om de energiekosten te verlagen, dat er 1905 offertes werden aangevraagd en dat er 62 gesprekken werden gevoerd tussen huiseigenaren en energiecoaches. “Vorig jaar hebben we via deze regeling 20% van de koopwoningen in de gemeente bereikt”, zegt Annemieke Bijker, beleidsadviseur Duurzaamheid bij de gemeente Bergen op Zoom.

Dit jaar is de regeling, die inmiddels is omgedoopt tot Regeling Reductie Energieverbruik Woningen of RREW er ook voor huurders. Programmadirecteur Marco Bakx van woningcorporatie Stadlander is er blij mee: “Als Stadlander zetten wij hard in op de verduurzaming van onze woningen, maar het loont ook om onze huurders bewuster te maken van hun energieverbruik en ze te bewegen om actie te ondernemen om het te verlagen”, zegt hij.

Om dat doel te bereiken organiseert het uitvoerende Regionaal Energieloket op 2 december een webinar waarin huurders alles te weten kunnen komen over manieren om energie te besparen, van simpele tips tot hulp bij het vinden van subsidies op bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Energiecoaches staan huurders – maar ook huiseigenaren en VVE’s – bij op de weg naar een lagere energierekening en er worden cadeaubonnen beschikbaar gesteld die kunnen worden besteed aan energie verlagende maatregelen. Wethouder Petra Koenders denkt dat de maatregel dit jaar nog meer belangstelling trekt dan vorig jaar, vanwege de hoge energieprijs: “Dit project sluit naadloos aan bij onze toekomstvisie, en het kan mensen helpen om te bepalen waar ze kunnen beginnen met besparen. Mooi is bovendien dat de subsidie voor dit project volledig landelijk is, en dus niet uit gemeentelijke middelen komt. Met Stadlander, het Regionaal Energieloket en de Stichting Energietransitie Bergen op Zoom hopen we een mooie energiebesparing te kunnen realiseren voor en mét onze inwoners.”