Celina en haar complimentenster.
Celina en haar complimentenster.

Celina en haar complimentenster

Algemeen

HALSTEREN – Leer- & Veerkracht: het klinkt heel mooi als de directeur van basisschool De Toermalijn erover vertelt, maar wat vinden de leerlingen ervan? Celina uit groep 6 wil dat best vertellen. Ze heeft haar complimentenster meegenomen: “Daardoor voel ik me blij!”

Elke dag leert de 9-jarige Celina Ruinard hard en veel in groep 6 van De Toermalijn. Dat verdient een compliment, en haar school en klasgenoten zorgen ervoor dat ze die regelmatig krijgt. Daardoor gaat Celina met nog meer plezier naar school: “Als je elkaar complimenten geeft, dan voelt niemand zich buitengesloten, en heb je geen stomme klassen. Op onze school voel je je blij, en is het alsof iedereen je leuk vindt!”

De leerlingen van groep 6 hebben allemaal een “complimentenster”. Op die van Celina heeft ze geschreven waar ze goed in is, en op de onderste heeft haar papa een compliment voor haar geschreven: “Hij schrijft dat ik behulpzaam ben, dat ik altijd naar oplossingen zoek, dat ik op anderen let, leergierig ben en altijd in ben voor een grapje”, zegt ze, “ik voel me blij als ik lees dat papa dat over me zegt.”

De leerlingen van groep 6 hebben niet alleen een complimentenster, ze hebben ook een blad papier met daarop een zon. Bij elke zonnestraal moet een klasgenoot een goede eigenschap van je schrijven, legt Celina uit: “Bij mij staat er dat ik goed kan voetballen – ik voetbal bij RKSV Halsteren – maar ook dat ik mooie oorbellen heb en dat ik stoer, lief en mooi ben. Dat vind ik fijn om te lezen.”

Directeur Guido Schoonbrood zegt “apetrots” te zijn op wat hij Celina hoort vertellen, “door wat Celina zegt zien we dat het concept Leer- & Veerkracht werkt, dat het iets toevoegt. De kinderen leren iets, ze beleven het en ze geven het aan elkaar door. Zo willen we het graag!” (redactie: zie ook pagina 27).

Ondertussen vond Celina in haar laatje een kaartje met daarop een giraffe. “Als je dat kaartje in je la vindt mag je dat niet zeggen”, legt ze uit, “maar het betekent dat je die week iemand in de klas een complimentje moet geven. Ik denk dat ik tegen Kiki ga zeggen dat ze altijd aardig is. Dat vindt ze vast leuk.”