Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

In Memoriam Vic Huijgens

Algemeen

Afscheid van ’markante, lieve man’

HOOGERHEIDE – “De Zuidwestkrant? Daarin lees je nog eens een positief verhaal!” Het plotselinge overlijden van oud-wethouder Vic Huijgens, op 72-jarige leeftijd, doen de woorden die hij sprak naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van de Zuidwestkrant in 2018 extra wrang klinken. Het gat dat Huijgens achterlaat is enorm, maar het wordt gevuld met uitsluitend positieve verhalen en herinneringen aan een man die zielsveel hield van de gemeente Woensdrecht en de mensen die er wonen, werken, feesten en sporten.

Als er iets is waar Vic Huijgens om bekend stond, dan was het zijn sociale hart. De politiek, de carnaval, de wielersport, voetbal, biljarten, “zijn” participatievereniging Woensdrecht Werkt: Vic was overal bij betrokken. Zijn sociale hart was groot, maar stopte onverwacht en veel te vroeg met kloppen. Wat blijft is de plaats die Vic Huijgens heeft in het hart van veel dorps- en gemeentegenoten. “Vic was een markante, lieve man”, zegt wethouder Lars van der Beek, die tijdens de gemeenteraad van 2022 lijsttrekker is van ABZ, de partij die Vic Huijgens oprichtte. “Hij was attent, joviaal en slim. Je kon op hem rekenen, als je Vic nodig had stond hij 24 uur per dag voor je klaar. Hij was een echte verbinder, die voor iedereen aanspreekbaar was en die iedereen kende. Ik was erg op hem gesteld, zoals iedereen. Dat hij er ineens niet meer is raakt me enorm.”

Wat Van der Beek voelt, voelt ook wethouder Hans de Waal, die in 2014 de wethouderspost overnam die Vic Huijgens gedurende twee periodes bekleedde. “Vic kende iedereen, en iedereen kende hem. Hij was enorm extrovert en zocht altijd naar ontmoetingen. Zo wist hij ten tijde van de gemeentelijke herindeling de plaatselijke partijen van alle kernen aan elkaar te binden en verbonden te houden. De gesprekken duurden soms nachtenlang, maar we gingen nooit naar huis voordat we met elkaar in goede harmonie een biertje hadden gedronken.” De Waal werd begin jaren ‘80 door Vic Huijgens betrokken bij de lokale politiek. Die herinnering laat De Waal weer lachen: “Er viel een foldertje van Vic’s politieke partij in mijn brievenbus. Vol spelfouten, die ik met een rode pen heb gecorrigeerd. 33 fouten, een 0, schreef ik erbij. Bij de volgende verkiezingen klopte Vic bij me aan: ik moest het verkiezingsprogramma dan zelf maar schrijven. Sindsdien zitten we samen in de politiek. Ik heb veel van Vic geleerd. Vooral dat ik niet te snel moest willen gaan, dat ik de dingen eerst goed moest uitleggen zodat mensen ze zouden begrijpen. “Maak je niet zo druk, De Waal”, zei hij dan. Dat valt nu even niet mee. Het leven gaat door, maar dat Vic voor de komende gemeenteraadsverkiezingen geen ABZ-posters zal plakken valt me zwaar.”

Vic Huijgens was meer dan de politicus. Hij was ook een hartstochtelijk liefhebber van de wielersport. De wielerzusjes Demi en Thalita de Jong hadden een speciaal plekje in zijn hart. De avond voor zijn overlijden woonde hij nog een vergadering van de Supportersclub van Thalita en Demi bij, waarvan hij voorzitter was. “Als ik iemand met een paars supporterspetje zag, dan wist ik dat het Vic was”, zegt Thalita de Jong. “Hij had een gouden hart. Als ik bij hem langskwam mocht ik nooit weg voor ik wat gegeten en gedronken had. Eind juli zijn we samen mosselen gaan eten in Philippine. We hebben hem om half 1 ’s nachts thuis afgezet, en we hebben alleen maar gelachen. Zijn buurvrouw zei later nog dat ze had gehoord hoe gezellig we het hadden. Toen ik begin deze maand de Grote Prijs Beerens in België won belde Vic me meteen om me te feliciteren. Hij zei dat hij het me zo gunde na mijn blessures en dat hij zeker wist dat ik terug aan de top zou komen. Het is zo jammer dat hij dat niet meer kan zien, maar zo mooi dat hij er altijd voor ons was.”

De uitvaart van Vic Huijgens vindt plaats op zaterdag 23 oktober om 14.00 uur in de Schelde Aula van Crematorium Zoomstede aan de Mastendreef in Bergen op Zoom. Wie afscheid wil nemen is welkom. 

Correspondentieadres: Uitvaartzorg Chris Zorge. T.n.v. Vic Huijgens, Putseweg 147, 4631 CL Hoogerheide.