Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Krapte op de arbeidsmarkt historisch hoog

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant blijft verder dalen. Nadat eind juli 2021 al het laagste aantal WW-uitkeringen in 10 jaar werd bereikt, was er ook in augustus weer sprake van een afname van 5%. 


Daarmee telde de provincie Noord-Brabant eind augustus 32.300 WW-uitkeringen. In Gemeente Bergen op Zoom nam het aantal WW-uitkeringen in een maand tijd met 19 af naar 890; in Gemeente Woensdrecht daalde het aantal met 18 naar 257 uitkeringen. 

Doordat ook het aantal vacatures sterk groeit, neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe. Het aantal WW-uitkeringen blijft sterk dalen. In Noord-Brabant neemt het aantal WW-uitkeringen sinds februari 2021 onafgebroken af. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen verder af met 5%. Landelijk was de afname in augustus op maandbasis ook 5%. De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant was deze maand in de horeca (-15%), de cultuursector (-13%) en ook in de detailhandel nam het aantal WW-uitkeringen af (-8%). 

Alle arbeidsmarktregio’s in Nederland kennen op dit moment een (zeer) krappe arbeidsmarkt. Een krappe arbeidsmarkt betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie. Tegelijkertijd kan het uitblijven van geschikt personeel voor sommige werkgevers ook leiden tot groeistagnatie. De toenemende spanning is in nagenoeg alle sectoren voelbaar, waaronder in de detailhandel.

Meer vacatures

Tijdens de coronacrisis zijn vooral de non-food winkels hard geraakt in de detailhandel. Hieronder vallen onder meer kledingzaken, drogisterijen, winkels met huishoudelijke artikelen, elektronicawinkels, optiekzaken en doe-het-zelfzaken. De foodsector/supermarkten en webwinkels deden het daarentegen goed. Nu de winkeldeuren weer openstaan, stijgt het aantal vacatures weer naar het niveau van voor de coronacrisis. Sommige winkels krijgen de bezetting nog (net) rond, maar de sector zelf ziet winkels die het lastig hebben geschikt personeel te vinden en verwacht dat de tekorten in het najaar van 2021 zullen toenemen. Meer info op: www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

Meer berichten