Vertrek van de loodzware sponsortocht vanaf Titurel.
Vertrek van de loodzware sponsortocht vanaf Titurel. Foto: Dennis van Loenhout

Van der Poel-Poulidor Challenge start bij Titurel

Algemeen

PUTTE – “Net als op tv!” De start van de Van der Poel – Poulidor Challenge was een bijzonder moment. Niet alleen voor fietsers Jan Prop en Huub Kools, voor wie het het startpunt van een driedaagse monstertocht van 900 kilometer betekende, maar ook voor de bewoners van Titurel. Want het wielrennen van tv kwam ineens héél dichtbij.

Dranghekken, spandoeken met namen van beroemde sponsors, en zelfs publiek. Normaal zien de bewoners van Titurel het alleen op tv, maar op donderdagochtend 24 juni zagen ze het bij Titurel, hun thuis in de bossen van Putte. Jan Prop en Huub Kools kozen Titurel niet alleen als startpunt voor hun driedaagse fietstocht, maar ook als doel voor het sponsorgeld dat ze ermee ophalen. De afgelopen twee jaar kon het evenement Uniek Sporten van de Stichting Grote Prijs Adrie van der Poel – waar Prop voorzitter van is – niet doorgaan. Prop en Kools wilden iets doen voor het goede doel, en maakten zich er niet makkelijk van af. Prop: “We hebben hard getraind. Ik heb in voorbereiding voor deze tocht 8527 kilometer gefietst, in totaal heb ik zo’n 270 uur in het zadel gezeten, en heb ik zo’n 1700 hoogtemeters afgelegd.” Dat dat niet voor niks is zegt Huub Kools: “Het zal een zware tocht worden. 300 kilometer fietsen is al niet niks, drie dagen achter elkaar wordt écht zwaar, omdat je de vermoeidheid van de dagen ervoor meeneemt. Maar we doen het niet voor niks!”

Vlak voor ze vertrekken naar hun eindbestemming, het Franse Saint-Léonard-de-Noblat, waar wielerlegende Raymond Poulidor woonde, verklappen Kools en Prop dat ze inmiddels 7000 euro hebben ingezameld voor Titurel. Bestuurder Katrien Muylaert is er bijzonder blij mee: “Voor dit geld zoeken we een mooie, herkenbare bestemming. Onze nieuwbouw vordert gestaag, maar de financiering voor de renovatie van het monument is nog niet geheel rond. Wellicht kunnen we daar iets voor doen, of kunnen we dit geld in een nieuwe inventaris steken. Hoe dan ook: het is een schitterende opbrengst. En deze tocht gaat niet alleen om geld, maar ook om de betrokkenheid. Onze bewoners zijn héél erg betrokken bij deze tocht, voor hen is deze start een enorm hoogtepunt.”

Zomerfiets

Dat bevestigt een van de bewoners, die trots vertelt dat hij om half vijf ’s ‘s ochtends al broodjes stond te smeren. Voor de fietsers, maar ook voor de burgemeester die het officiële startschot kwam geven. En bewoner Ton raakt niet uitgepraat over de fietsen. Hij fietst – samen met een grote groep medebewoners – met Prop en Kools mee tot bij de grens: “Misschien fiets ik wel mee tot in België”, zegt hij, “zie je wat een mooie fietsen ze hebben. Heel aerodynamisch, kijk die bandjes eens. Als ik het geld had zou ik ook wel zo’n fiets willen. Maar ik ben ook blij met mijn omgebouwde Flandria uit 1972. Dat is mijn zomerfiets, voor de winter heb ik een Peugeot uit de jaren ’80. Mijn fietsen zijn allebei kickshifters. Daar haal ik de grens wel mee!” Een half uurtje na het startschot is Ton terug op Titurel, bezweet maar trots: “Bij de grens heb ik ze gelost!”