Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Een deel van de huidige oud-papier equipe van Meto.&nbsp;</p>

Een deel van de huidige oud-papier equipe van Meto. 

Oud papier van cruciaal belang voor METO

Van bankstellen, fietsen, wasmachine tot verrot vlees


HOOGERHEIDE - COVID-19 trekt wereldwijd nog steeds een zware wissel. De volksgezondheid staat onder zware druk, economisch dienen alle zeilen te worden bijgezet. Om het virus het hoofd te bieden zoeken beleidsbepalers en wetenschappers naar oplossingen. Ter beperking van bewegingen om zodoende de besmettende contacten te reduceren werden medio oktober vorig jaar ook de sportcompetities stilgelegd. Lange tijd bleef het ook onwerkelijk rustig op de Woensdrechtse voetbalvelden. Sinds kort traint de jeugd weer wat en vormen onderlinge partijtjes de laatste stuiptrekkingen van wederom een verloren seizoen.

Ondanks de noodgedwongen veranderingen zijn toch ook hier en daar wat vaste waarden onveranderd gebleven. Zoals bijna een halve eeuw gebruikelijk draaien de oud papier activiteiten nabij de METO-thuisbasis nog steeds onverminderd op volle toeren. Tot enkele jaren terug behoorde mede-initiatiefnemer Lon van Zunderd tot de drijvende krachten. “Harmonie De Scheldezonen verzamelde aanvankelijk oud papier. Organisatorisch kregen ze het niet meer rond waarna we als METO de uitdaging aannamen. Charles Stok, Cees Hartog, Cees Jansen, Adrie Raats, mijn persoontje en natuurlijk Wiezie Pijnen die in mei 1974 zijn tractor en kar beschikbaar stelde. We sloegen het papier op bij het tuindersbedrijf van Wiezie. Kort daarop werd de ploeg al uitgebreid. Frans Jansen coördineerde vanuit het bestuur en natuurlijk waren we blij dat onder andere Ger van Tilburg aansloot.”

Brandweer

De inzameling van het oud papier nam al snel een enorm vlucht. De tractor maakte plaats voor een ouwe vrachtwagen van papierhandel Heijnen uit Bergen op Zoom. Binnen enkele jaren gingen er iedere week drie wagens op pad om het papier uit de Hoogerheidese en Woensdrechtse dorpskernen te plukken. “Hele elftallen werden gemobiliseerd, chauffeurs met een zwaar rijbewijs werden geronseld. Oud papier beurten waren een happening. Toch zeker als we met de veteranen op pad moesten. Tijdens de verplichte tussenstop bij Non Plus Ultra werd er soms net ene te veel genuttigd, waardoor we uiteindelijk tijd te kort kwamen om de tussentijds in Bergen op Zoom af te storten. We besloten de wagen even op een grasveld in Woensdrecht af te storten. Onze leider Jan van Geel ging nog een stapje verder door er een lucifer bij te houden. Met een uitrukkende brandweer tot gevolg. Verder kan ik me nog herinneren dat Peer Hoeks eens een doos, die in verse stront had gestaan, op de klep van de vrachtwagen zette en iets later er zelf in ging zitten. Ook was er ooit een doos met daarin verrot vlees weggezet. Geen pretje wanneer die hoog op de vrachtwagen wordt gegooid en je deze moet opvangen”, lacht Lon van Zunderd.

Electro

Na het overlijden van Charles Stok in 1981 deed vanuit het bestuur Pim Meeuwisse diens intrede en bleef de oud-papiergroep vele decennia trouw. De oud-wethouder, die thans van een zware corona-aanval herstellende is, denkt nog immer met plezier aan de neventaak binnen METO. “Het kostte tijd maar het was ook van levensbelang voor de club. We konden net dat beetje extra bieden. Jeugdkampen, gediplomeerde trainers aantrekken. Achteraf ook veel gelachen. Aan mij soms de taak om ook wat plooien glad te strijken. Electrohandel Cees van Zunderd belde eens nadat we langs waren geweest. Bleek dat hij alvast een koelkast of wasmachine voor een klant had weggezet. Wat ijverige leden hadden de ietwat zware doos voor oud papier aangezien en op de wagen laten verdwijnen. Ook heb ik eens moeten bemiddelen toen een elftal onderdoor de feestverlichting in de Raadhuisstraat was gereden. Zoek de paar losgedraaide peertjes dan maar eens op!”, blikt Pim Meeuwisse terug.

Minimum

Johan Prop beaamt het belang van het inzamelen van overtollige kranten en karton. Naast ophalen ontfermde hij zich vele jaren over de boekhouding van METO. Momenteel beheert hij de contacten met Saver en springt bij wanneer nodig. “Van louter kantine-opbrengsten kun je de zaak niet draaiende houden. Oud papier betekent in deze tijden zeker redding. Vanuit de politiek zijn we van een gegarandeerde minimumprijs per kilo verzekerd, dus het loont nog steeds de moeite. Dus wekelijks gaan we met twee wagens op pad en vullen we op het sportpark ook nog eens enkele containers. Met een klein clubje. Het is goed dat we op de rolcontainers zijn overgegaan, waardoor we maar twee man per wagen nodig hebben in plaats van een heel elftal, net als vroeger. We merken wel dat het aanbod wel iets terugloopt. Veel correspondentie gaat digitaal, stickers op de bus et cetera. In 2007 scoorden we een miljoen kilo. Wachten is op de volgende mijlpaal.”

Piepschuim

Het kwam Van Zunderd, Meeuwisse en Prop onder meer op een erelidmaatschap te staan. Evenals de rode draad door de oud papier organisatie Ger van Tilburg. Naast tal van roodwitblauwe functies is met name door de jaren heen de inzameling zijn kindje gebleven. “Voorbij gevlogen. Ontelbare wagens, containers, kilo’s en toegewijde leden die korte of lange tijd voor de club in touw waren. “Recentelijk hebben we onder meer van Ad Daalmans, Pim Meeuwisse en Piet Sebrechts om gezondheidsredenen afscheid genomen. Momenteel runnen we door de week de zaken met een vaste ploeg. Tot de huidige kern behoren nu Jac Broos, Jan Bastiaanse, John Bogers, Johan Prop, Henk Hazenberg, Corina de Bats, Gidi Koolen, Guust Stuijts, Adri Lameir, Louis Hopmans en ondergetekende. Stuk voor stuk echte vrijwilligers. Unaniem verwerken we dagelijks met plezier het aangeboden papier. We balen echter enorm van de rommel die er naast wordt aangeboden. We doen derhalve een beroep om overtollig piepschuim, bankstellen tot zelfs fietswrakken naar de milieustraat in Ossendrecht te brengen. Het levert de club, buiten een hoop en ergernis, helemaal niets op”, besluit het oud-papieren geweten van METO Ger van Tilburg.

Meer berichten