Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Ingrid Huijbregts is trots op haar mini-bieb!
Ingrid Huijbregts is trots op haar mini-bieb! (Foto: Dennis van Loenhout)

Mini-Bieb voor boekenwurmen!

HALSTEREN – De lockdown maakt allerlei vormen van ontspanning onmogelijk, maar lezen kan – en mag – nog altijd. Daarom zette de Halsterse Ingrid Huijbregts in haar voortuin aan de Waterstraat 30 een mini-bieb neer, waar iedereen boeken kan halen én brengen.


Terwijl Ingrid Huijbregts vertelt over de mini-bieb in haar voortuin wordt er aangebeld. Aan de deur staat een man, met een enorme tas vol boeken. “Ik heb honderden boeken, en het was tijd voor opruiming!”, zegt hij, “misschien kun je er nog mensen blij mee maken.”

Lezen

Precies om die reden begon Ingrid haar mini-bieb, vertelt ze: “Lezen is heerlijk, in een goed boek kun je je volledig verliezen. Ik hou van boeken en ik vind het moeilijk om ze weg te gooien. Dat is zo zonde, iemand heeft heel veel moeite gedaan om een mooi verhaal te schrijven, dat gooi je toch niet zomaar weg?

Mini-bieb

Zo heeft Ingrid zelf wel eens boeken in de trein achtergelaten, of in het ziekenhuis. Ze vertelt: "Jaren geleden zag ik in Etten-Leur voor het eerst een mini-bieb en toen wist ik 'dat wil ik ook!' Het kwam er nooit van, tot de eerste lockdown. Toen heeft mijn man een mooie mini-bieb getimmerd, die staat sinds deze de zomer in onze tuin. Hij wordt verbazingwekkend veel gebruikt, we hebben zelfs al vaste klanten die elke week terugkomen!”

Vertrouwen

Het principe van een bibliotheek is dat je boeken leent, maar ruilen mag ook, vertelt Ingrid: “Een mini-bieb als die van ons bestaat bij het vertrouwen dat iemand die wat leent, ook wat terugzet. Vooral recente kinderboeken zijn heel welkom, ook voor kinderen is het leuk om in deze tijd te kunnen lezen.”

Pinkeltje

Soms worden er zelfs cd’s en spelletjes achtergelaten in de mini-bieb: “Dat is natuurlijk ook leuk!” zegt Ingrid.
“Oude boeken knap ik soms een beetje op voordat ik ze in de bieb zet, maar ik merk ook dat er boeken zijn die té oud zijn. Toen ik Pinkeltje aan mijn kinderen voorlas ontdekte ik dat het taalgebruik wel érg oubollig is. Maar dan nog is het zonde om zo’n boek weg te gooien, vandaar onze mini-bieb. Ik ben er héél trots op!”

Meer berichten