schaakprobleem 1
schaakprobleem 1

Leren schaken op afstand

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Er is op Netflix een serie over schaken geweest. Het schaken op de schaakvereniging ligt stil. De Bergse Schaakacademie heeft een serie schaaklessen ontwikkeld die leren schaken op afstand mogelijk maakt. En natuurlijk zijn er weer de schaakproblemen. Met dank aan René Punt die onze lezers regelmatig trakteert op interessant schaaknieuws.

De serie Queens Gambit is uitermate populair gebleken. Het schijnt dat schaakborden en stukken op dit moment niet meer te koop zijn. Nu is dat ook geen essentiële levensbehoefte, alhoewel sommige schakers dat zullen bestrijden, maar die schakers hebben natuurlijk allang een schaakspel. De serie gaat over een meisje dat in een weeshuis leert schaken en door het spel gegrepen wordt. Haar spel wordt steeds sterker en uiteindelijk verovert zij de wereldtop. In tegenstelling tot andere films of series over schaken zijn hier de partijen heel realistisch. In andere films lag zelfs het bord nog weleens verkeerd om. Hier niet omdat oud-wereldkampioen Kasparov adviseur is geweest bij deze film. Queens Gambit betekent damegambiet, een populaire schaakopening. Natuurlijk wordt met die naam ook verwezen naar de hoofdpersoon in de serie, een meisje, een dame, die uitgroeit tot schaakkoningin. Een gambiet is trouwens een speelwijze met het idee tijdelijk materiaal weg te geven om daar later een goede of winnende stelling mee te krijgen.

Schaken bij BSV

Op dit moment ligt het schaken bij BSV, de Bergen op Zoomse Schaakvereniging, helemaal stil. De competitie bij de senioren is stilgelegd en zoals bij zoveel andere sporten is nog onbekend wanneer er weer begonnen kan worden. Er wordt alleen nog op internet wat geschaakt. Ook voor de jeugd, die zijn normale schaakavond op dinsdag heeft, zijn het schaken en de schaaklessen stopgezet. Wel is er inmiddels gewerkt aan alternatieven die binnenkort operationeel zullen zijn. Zie hiervoor verder bij schaakleermethodes.

Schaken populair

In het verleden zijn er steeds momenten geweest die ervoor gezorgd hebben dat het schaken heel populair werd. Nederland ging na 1935, toen de Nederlander Max Euwe wereldkampioen schaken werd, massaal aan het schaken. In 1972 versloeg de Amerikaan Bobby Fischer de Rus Boris Spassky. Dat was, nadat het schaken heel lang door de Russen was gedomineerd, een sensatie. Vooral ook omdat Bobby Fischer een bijzonder figuur was. Sommigen vonden hem geweldig, sommigen een beetje vreemd. Maar in ieder geval was hij na Euwe de eerste die de Russische hegemonie wist te doorbreken. Een aantal jaar later was onze eigen landgenoot Jan Timman op een bepaald moment tweede van de wereld. Helaas is hij nooit wereldkampioen geworden. Maar zeker is dat hij het schaken in Nederland enorm heeft beïnvloed. Nederland heeft, hoewel het een klein land is, heel veel sterke schakers. Het aantal schaakgrootmeesters en schaakmeesters is hoog. En zeker bij de jeugd zijn er heel sterke schakers. Zo is Eline Roebers wereldkampioen geworden bij de meisjes tot 14 jaar. Een echte schaakqueen dus. Uit Noorwegen komt de huidige wereldkampioen schaken. En uiteraard is schaken in Noorwegen nu een hype.

Schaakleermethodes

Al een tijd wordt door de schaakbond uiteraard het schaken op diverse manieren gepropageerd. Er zijn twee schaakleermethodes op heel hoog niveau. Dat zijn de interactieve Chessity methode, waar het schaken interactief wordt aangeboden. Diverse scholen in de Bergse omgeving maken gebruik van deze methode. Maar er is de al veel langer bestaande zogenaamde Stappenmethode. Deze methode wordt onder andere op de schaakvereniging BSV gebruikt door de schaaktrainers. Natuurlijk ligt het schaakonderwijs door de Corona al een tijdje stil. Maar de schaaktrainers van de Bergse Schaakacademie, onderdeel van BSV, hebben niet stil gezeten en hebben powerpoints gemaakt van de eerste drie stappen, zo’n 40 tot 50 lessen, zodat het leren schaken gewoon door kan gaan. Wie belangstelling heeft kan informatie inwinnen via: info@bozschaak.nl. De schaakacademie vindt dat schaken op deze manier voor jong en oud goed te leren is. Er kan informatie gegeven worden over de mogelijkheden van beide methodes en de rol van de schaakacademie hierin.

Schaakproblemen

In het vorige nummer gaven we u de volgende schaakproblemen: 1. Hoe kan wit voordeel houden? 2. Hoe wint wit? In schaakprobleem 1 staat wit een paard voor. Als hij dat kan houden, dan staat wit heel erg goed. De witte loper staat aangevallen, zelfs twee keer. Als wit dus zijn loper terughaalt naar g2, dan staat hij een stuk voor. Maar er is beter. Weliswaar kan zwart de pion op h4 via de actie Dh5 veroveren, maar de achterstand van een paard zal wel beslissend zijn. In diagram 2 speelt wit: 1. Lb7+ en zwart moet dan 1. .. d5 spelen. Wit speelt vervolgens 2. C4 en tenzij zwart zijn dame opoffert, gaat zwart schaakmat.

Nieuwe schaakproblemen:

In het diagram 3 dreigt wit schaakmat te zetten op g7. Is dit nog te voorkomen en zo ja hoe?

In diagram 4 heeft wit een sterke aanval, maar hoe maakt wit het af?

Wilt u meer weten over schaken of wilt u schaken leren. Stuur een mailtje naar info@bozschaak.nl

schaakprobleem 2
schaakprobleem 3
schaakprobleem 4