Gestileerde zwanen in de tuin van Landgoed Mattemburgh
Gestileerde zwanen in de tuin van Landgoed Mattemburgh Foto: Leo den Heijer

Wandeling met gids op "De Mattemburgh"

Algemeen

Op zondag 30 augustus organiseert Brabants Landschap weer een rondwandeling over de buitenplaats onder begeleiding van een gids. Dit geheel volgens de richtlijnen van het RIVM.

Natuurlijk worden de tuinen hierbij bezocht, maar er zal speciale aandacht zijn voor de zogenaamde Fürst Pückler bloemenperken. De bekende "taart" aan de straatkant van het landgoed met daarvoor de gestileerde zwanen.

De Mattemburgh is nog de enige buitenplaats in Nederland waar jaarlijks, op traditionele wijze, een Pücklerbed wordt aangelegd. In het bed worden duizenden bladplanten en dus géén bloeiende planten verwerkt. Deze planten worden grotendeels in de eigen kwekerij opgekweekt. Ook de witte metalen boogjes zijn karakteristiek voor het ontwerp, dat is geïnspireerd door Pückler op de Mattemburgh.

In deze tuinen hebben kortgeleden veranderingen plaatsgevonden. Nieuwe aanleg van struiken en bomen. Ook de grachten zijn weer uitgegraven en voorzien van water.

In verband met het coronavirus gaat de wandeling alleen door de tuinen. U kunt de villa helaas nu niet bezichtigen.

De wandelingen zijn niet bedoeld voor groepen, hiervoor graag apart reserveren.

Aanvang 14.00 uur bij de parkeerplaats, P1 aan de Beukendreef.

De gidsen van Brabants Landschap zullen u daar graag verwelkomen vanaf 13.30 uur!

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en de kosten bedragen €8,- per persoon. Beschermers van Brabants Landschap krijgen 50% korting.

Na afloop kunt u nog lekker nagenieten in de sfeervolle (verbouwde) Oranjerie of op het terras aan de Franse tuin of in de vernieuwde binnentuin.

Voor deze rondleiding dient u zich vooraf aan te melden via de website van Brabants Landschap www.brabantslandschap.nl/activiteiten