GGD arts infectieziekten Van Dijk en burgemeester Frank Petter.
GGD arts infectieziekten Van Dijk en burgemeester Frank Petter. Foto: Bep Tielemans

Bijna twintig corona-gevallen in Bergen op Zoom erbij

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het aantal positief op corona geteste mensen in Bergen op Zoom was in korte tijd flink gestegen. Burgemeester Frank Petter kondigde afgelopen maandag aan extra toe te zien op naleving van de voorschriften die gelden.

In de periode van 1 tot en met 9 augustus zijn 965 mensen uit Bergen op Zoom op corona getest, waarvan 139 positief. De afgelopen dagen is dit aantal nog toegenomen van 139 naar 158, maar die stijging is veel minder groot dan de dagen ervoor.
Hoewel de GGD geen echte bronnen boven water heeft gekregen of brandhaarden heeft ontdekt, is bijna de helft van de besmettingen geconstateerd binnen de moslimgemeenschap. Het offerfeest zou een aanleiding kunnen zijn geweest. "Hier wordt nog nader onderzoek naar gedaan", legde GGD-arts infectieziekten Van Dijk uit. "Een en ander gaat in hele goede samenwerking met de Marokkaanse gemeenschap", liet burgemeester Petter maandagmiddag in een persconferentie weten. Bergen op Zoom is landelijk in het nieuws vanwege het hoge percentage corona-besmettingen vergeleken met het landelijk gemiddelde. De meeste besmettingen betreft de leeftijdsgroepen 20-35 jaar en 50-60 jaar.

Uit de analyse van de afgelopen drie dagen is gebleken dat er geen specifieke besmettingsbron is aan te wijzen, noch gerelateerd aan personen/doelgroep en locatie/bijeenkomst. Wel wordt ervan uitgegaan dat de meeste besmettingen ontstaan in de huiselijke sfeer.

De burgemeester heeft de maatregelen aangescherpt. Zo moeten supermarkten weer strenger toezien op hygiënemaatregelen en het deurbeleid weer toepassen. Er wordt extra controle uitgevoerd bij horecazaken. "Die doen er echt alles aan om mee te werken. Er worden extra boa's en handhavers ingezet. Ook hebben omliggende gemeenten een aanbod gedaan om extra handhavingscapaciteit in te zetten. “Daar maken we dan ook zeker gebruik van.”

Verder heeft de burgemeester besloten om evenementen die gepland staan voor augustus voor het grootste gedeelte te schrappen. Uitzonderingen zijn evenementen voor kinderen.

“Elke besmetting is er één teveel en we moeten voorkomen dat er verslapping optreedt. We zijn er nog niet en de eerder genomen maatregelen blijven van kracht. Het virus verspreidt zichzelf niet, dat doen wij als we ons niet aan de voorschriften houden dus laten we samen zorgen dat we het coronavirus eronder krijgen en houden.” De burgemeester heeft dagelijks contact met de GGD over de meest recente cijfers om zo een vinger aan de pols te houden. “Bij een piek zitten we er bovenop en schroom ik niet om aanvullende maatregelen te treffen.”

Bergen op Zoom is geliefd bij Belgische bezoekers en de Scheldestad ziet de Belgen ook graag komen. "Echter, op dit moment willen we liever geen bezoek vanuit provincie Antwerpen", aldus burgemeester Frank Petter, die naar de landelijke overheid verwijst voor extra maatregelen op dit gebied. De boodschap voor inwoners luidt: "Houd afstand, blijf zoveel mogelijk thuis als je koorts hebt en laat je testen."

Burgemeester Frank Petter tijdens de persconferentie over het fors gestegen aantal corona-besmettingen in Bergen op Zoom.