Winkelen
Winkelen

Feiten en cijfers over retail

Algemeen

REGIO - De provincie Noord-Brabant zorgt jaarlijks voor actuele informatie om de detailhandelsafspraken op af te kunnen stemmen.

Het actuele overzicht betreft de ontwikkelingen in de Brabantse retail tot en met 2019 vóór de coronacrisis, en de daarmee samenhangende (gedeeltelijke) sluiting van horeca, cultuur en detailhandel in de periode maart-mei 2020. Daarom gelden deze cijfers ook als een nulmeting van de situatie voor de crisis. Volgend jaar zijn hiermee de gevolgen van de sluiting goed in beeld te brengen.

De ontwikkelingen in de Brabantse retailbranche volgen elkaar sinds 2015 in een hoog tempo op. Met de nodige inspanningen lukte het de retailers om, in een samenwerking binnen regionaal verband of met gemeenten, een daling van de winkelleegstand te bewerkstelligen. Een tendens waaraan in 2019 abrupt een einde kwam; vorig jaar liet weer een toename van het aantal lege zaken zien. Het leegstandspercentage lag voor Brabant met 8,5% ook ruim een procentpunt hoger dan landelijk. En toen moest de corona-lockdown nog komen… Brabantse regio’s en gemeenten voeren een actief detailhandelbeleid, vastgelegd in regionale visies uit 2014-2015. Samenwerken in de regio staat centraal, met de focus op elkaars centrumvisies: hoe mag de detailhandel zich binnen de regio ontwikkelen? Doel is om leegstand terug te dringen, in te zetten op compacte en vitale winkelgebieden en per saldo geen winkelmeters erbij te krijgen.

In het rapport Cijfers per gemeente zijn de volgende cijfers in beeld gebracht voor elke gemeente:

•De ontwikkeling van de detailhandel, niet-detailhandel en leegstand in 2004-2019

•Het leegstandspercentage in 2019 en de ontwikkeling van het percentage in 2004-2019

•De ontwikkeling van het retailaanbod 2004-2019 per type winkelgebied

•De ontwikkeling van het retailaanbod en de werkgelegenheid per branche

Leegstand

In gemeente Woensdrecht staan 24 van de 263 (winkel)panden leeg. Dat is 9 procent van de totale retailvoorraad. In gemeente Bergen op Zoom staan 117 van de 1024 (winkel)panden leeg. Dat is 11 procent van de totale retailvoorraad. In buurgemeente Steenbergen staan 25 van de 284 (winkel)panden leeg, ook 9%. In Roosendaal gaat het om 170 van de 1244 (winkel)panden, totaal 14%.
In de provincie gaat het om totaal 2688 van 31.667 (winkel)panden, 8% van de totale retailvoorraad. Dit baart de provincie zorgen.