Volluk: woning in 1960
Volluk: woning in 1960 Foto: Twan Simons

'Volluk' over woningen in 1960

Algemeen

Ik heb het hier al meer gehad over huizen op het Halsteren van 1960.

In het buitengebied gaat het veelal om huizen met een inpandig schuurgedeelte, dit was vaak even groot of groter dan het woongedeelte. Op het dorp stonden een aantal gewone woonhuizen maar ook grote huizen, zogeheten herenhuizen en een aantal villa’s.

Gelukkig zijn veel van die oude huizen en ook villa’s nog bewaard gebleven in ons dorp. De bekendste zijn natuurlijk 'Huize de Beek', de Viersprong en het huis van de schrijver Van Raemdonck nabij het St. Quirijnsputje.
Maar ook statige huizen als de Vijfsprong van voorheen dokter van Dijk. En huize Aurea Libertas, waar ik als manneke naar de tandarts ging en dan van hieruit over heel de polder tot aan Tholen kon kijken. Dit was in de tijd dat wijk de Konijnenberg nog niet gebouwd was.
Het huis van de ontvanger staat daar aan de overkant tussen, toen nog, enkele andere voorname huizen. Zoals de voormalige Boerenleenbank (oude situatie). Ook zal ik er wel enkele hebben vergeten te vermelden.
Hier woonde voornamelijk de betere burgerij. Als je nu even rondloopt zie je nog een aantal van die panden.
Verder komen we een aantal wat grotere woningen tegen die bepleisterd en geschilderd zijn. Vooral in de Dorpsstraat vind je deze.
Daarnaast waren er ook nog een aantal authentieke arbeidershuisjes. Dit waren veelal kleine huisjes die vaak nabij de dorpskern te vinden waren. Hierin woonden vaak grote gezinnen. Met kleine kamertjes en dito keukentje. De kinderen sliepen meestal boven op de open zolder, zo onder de pannen.
Er stonden er toen een aantal van in de Dorpsstraat, veel in de Nieuwstraat, Kromstraat, Korte Leeuwstraat en een groot aantal in wijk de Jankenberg. Aan het Mussengevecht staan er ook nog wat. Veel zijn er gerenoveerd, maar ik heb nog een authentiek exemplaar kunnen vinden. Compleet met een planken voordeur en er zit zelfs nog een bedstee in, die is te vinden in de voorkamer.
Vanwege privacy is mij gevraagd om geen adres te geven, maar ik kreeg wel toestemming om een foto te maken.
Gelukkig is er nog best wel wat terug te vinden, als je even oplet.


Tot de volgende Volluk.

Twan Simons