Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De Putse  kunstenaar zegt de verfkwast na zeventien jaar vaarwel en stort zich nu volledig op het dichten.
De Putse kunstenaar zegt de verfkwast na zeventien jaar vaarwel en stort zich nu volledig op het dichten.

Inspiratie is overal voor Marcel Elisen

PUTTE – Met het uitbrengen van de dichtbundel "Momenten", heeft de Putse kunstenaar Marcel Elisen (51) vier boeken met gedichten op zijn naam staan. De nuchtere kijk die hij op zijn turbulente leven heeft, maken het tot een bonte bloemlezing.

Zijn laatste bundel bevat werk uit zijn eerder uitgebrachte gedichtenboekjes, in combinatie met nieuwe gedichten en rijmpjes. De term poëzie wil hij niet in de mond nemen, dat klinkt hem te verheven. "Hoe meer mensen het lezen, hoe leuker ik het vind. Als ik met mijn gedichten mensen kan raken omdat ze er iets in herkennen, dan vind ik dat nog leuker", zegt Elisen.

Elisen is naar eigen zeggen al sinds zijn jeugd op een speelse manier met woorden bezig. Het schrijven van gedichten begon vanaf eind jaren negentig, als hij werkt in een opvang voor dak- en thuislozen in Tilburg. Tussen het klaarmaken van broodpakketten en toezicht houden, schreef hij gedichten in een notitieboekje. "Als ik sommige gedichten uit die tijd lees, dan proef ik de sfeer en ga ik in gedachten terug naar die tijd", zegt Elisen over de rijmpjes met onderwerpen als drugs en de dood. In zijn boeken wisselt hij deze zware onderwerpen af met luchtige en alledaagse thema's zoals dieren, liefde en het weer.

Toen Elisen een selectie van zijn beste gedichten in een notitieblok verzamelde, opperde zijn vrouw om een boek uit te brengen. "Het was meer iets voor mezelf, dus ik had dat plan nooit eerder gehad. Ik dacht dat ik niet genoeg gedichten had en vroeg me af wie er op mijn gedichten zou zitten wachten", zegt hij. Toch greep hij de koe bij de horens en bracht hij zijn eerste boek uit in 2007, vier jaar nadat hij vanuit Tilburg naar Putte verhuisde.

Zijn eerste gedichtenboek met de titel "Pennenvruchten" bracht hij in eerste instantie uit voor zichzelf. "Een bundel in boekvorm is toch leuker dan een notitieboekje", dacht hij. Toch verkocht hij meer dan tweehonderd boeken dankzij mond-tot-mondreclame vanuit zijn kennissen- en vriendenkring. De bescheiden opbrengsten doneerde hij aan stichting KiKa. "Ik deed het toch meer om mijn pennenvruchten te archiveren voor mezelf. Dat een ander er dan financieel of inhoudelijk wat aan heeft is mooi meegenomen."

"Alles wat tot denken aanzet, kan als inspiratie dienen. Dat kan een interview op tv zijn of een koolmeesje in de achtertuin", zegt Elisen die stug verder schreef.

Voor hij het wist had hij weer genoeg gedichten voor een nieuw boek. In 2011 zag het boek "Gedigtjus" het levenslicht. Waar dit boek een naadloos vervolg is op zijn eerste boek, heeft het boek "Nu en Dan", dat begin dit jaar uitkwam, meer diepgang. "Het zijn onderwerpen die dichter bij huis zijn. Het gaat bijvoorbeeld meer over mijn ouders. Als veertiger respecteerde ik mijn ouders al heel erg. Maar nu ik de vijftig gepasseerd ben, ben ik me er nog veel bewuster van hoe belangrijk ze zijn."

Het tempo zit er goed in, want ook dit jaar bracht hij de eerder genoemde bloemlezing "Momenten" uit. Zijn volgende boek is geen gedichtenbundel, verzekert Elisen. "Momenteel werk ik aan een autobiografisch verhaal over een kunstenaar die stopt met schilderen en gaat schrijven", zegt de kunstenaar die een schilders- én een zangerscarrière achter de rug heeft. Omslachtige randzaken waren voor hem de aanleiding om te stoppen met zingen. "Voor schilderen heb je alleen verf en een leeg doek nodig. Thats it! Nu stop ik met schilderen en heb ik voor het schrijven alleen mijn laptop nodig, of desnoods een kladblok of bierviltje."

Meer berichten