Afbeelding
Foto: Vincent Krijtenburg

Leerlingen interviewen journalist

Algemeen

HALSTEREN – Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen werken in Nederland en werken in India? Die vraag staat centraal in het project World of Work voor leerlingen van Regionale Scholengemeenschap 't Rijks.

Waar verslaggevers van deze krant normaliter de vragen stellen, was dat nu eens omgekeerd. Denise Leijs (14), Vera Hultermans (13) en Ezra Molker (14) bezochten begin oktober de redactie van De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant. Ze vroegen één van de medewerkers het hemd van het lijf over zijn werk in de media. Een greep uit de vragen die de leerlingen stelden: Hoe ziet een werkdag eruit? Wat is er leuk aan uw baan? Welke opleiding heeft u gevolgd?

Artikel
Aan de hand van de antwoorden gaan de leerlingen een artikel schrijven en delen met kinderen die in Mumbai op school zitten. De kinderen daar doen hetzelfde, waardoor de kinderen van elkaar kunnen leren. "Normaal leren we tijdens Engels uit boeken. Dit is weer eens wat anders", zegt Vera. "We moesten zelf het initiatief nemen, de vragen bedenken en hier naartoe komen", zegt Denise. Een harde plensbui mocht de leerlingen niet weerhouden om naar de redactie te fietsen.

Uitwisseling
Aan het project is ook een uitwisseling gekoppeld. Denise, Vera en Ezra gaan zelf niet op reis. Wel hebben ze contact met hun leeftijdsgenoten via Skype. Ezra: "Ik kan me voorstellen dat het voor de klasgenoten die wel gaan een mooie kans is. Ik vind de prijs te hoog. Alleen een vliegticket kost al achthonderd euro. Van dat geld ga ik liever met mijn familie op vakantie."

Internationalisering
Regionale Scholengemeenschap 't Rijks zet behoorlijk in op internationalisering: "Onze wereld wordt steeds kleiner. De kans dat een collega uit het buitenland komt en de mogelijkheden om zelf in het buitenland te gaan werken steeds groter. Wij willen onze leerlingen hier graag op voorbereiden, vandaar dat we veel aan internationalisering doen."