Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Gian van Eekelen: "De kans om je foto in het Rijksmuseum te hangen krijg je natuurlijk zelden."
Gian van Eekelen: "De kans om je foto in het Rijksmuseum te hangen krijg je natuurlijk zelden."

Cock en Kinky in het Rijksmuseum

HOOGERHEIDE - Een markant portret door fotograaf Gian van Eekelen (51) was de afgelopen tijd te zien in het Rijksmuseum en op de VT wonen & designbeurs in Amsterdam. De fotograaf uit Hoogerheide denkt nu aan een vervolgserie.

Het portret is beslist niet over het hoofd te zien. Afgebeeld is Halsternaar Cock Mulder, gekleed in verknipte kleding en een lijf dat is voorzien van piercings in zijn neus, wenkbrauwen en linkertepel. Op zijn rechterarm zit de naakthond Kinky die -net als Mulder- een kuif op zijn hoofd heeft. "Voor mijn vrij werk fotografeer ik graag mensen die origineel in het leven staan en niet met de massa meegaan", zegt Van Eekelen over zijn vrije werk.

Rembrandt
Kunstkenners zullen zien dat de foto een Rembrandt-achtige belichting heeft. Dat is dan ook de reden dat de fotograaf de foto inzond voor de fotowedstrijd ter ere van 350 jaar Rembrandt. "Van de 8500 inzendingen zijn er 550 kunstwerken geselecteerd, waaronder mijn foto. De kans om je foto in het Rijksmuseum te hangen krijg je natuurlijk zelden", zegt de trotse fotograaf. Zelf ging hij een paar keer naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Bovendien kreeg hij veel positieve reacties van bezoekers en van mensen uit de regio.

Diepe contrasten
Van Eekelen is sinds 2003 zelfstandige fotograaf en was voor die tijd grafisch vormgever. Nu werkt hij voor particulieren en voor zakelijke klanten. In de meeste foto's die Gian van Eekelen maakt ligt de nadruk op de donkere tinten en diepe contrasten. Zijn werk is dichtbij huis onder meer te zien in Grenshotel De Jonckheer (Ossendrecht), Non Plus Ultra (Woensdrecht) en op een transformatorhuisje in Ossendrecht. Hoewel hij in zijn dagelijks werk veel gebruik maakt van fotobewerking, is er naar eigen zeggen weinig gedaan aan het portret van Cock en Kinky. De expositie in het Rijksmuseum duurde tot 15 september. Daarna verhuisde het werk van Van Eekelen naar de Rai in Amsterdam. Daar vond begin deze maand de VT wonen & designbeurs plaats.

Het succes smaakt naar meer. "Ik wil de foto in een beperkte oplage verkopen. Tot nu toe deed ik dat niet met mijn vrij werk." De fotograaf gaat verder op zoek naar matchende mens-huisdier duo's. "Ik wil de serie uitbreiden met foto's van mensen met een dier. Dat hoeft niet perse hun eigen dier te zijn.

Meer berichten