Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Ton Thijssen waarschuwt voor identiteitsfraude..
Ton Thijssen waarschuwt voor identiteitsfraude..

ID-fraude: Blufpoker met criminelen

HALSTEREN - De 77-jarige Ton Thijssen uit Halsteren werd dit jaar bijna het slachtoffer van identiteitsfraude. Nu wil hij mensen waarschuwen voor de gevaren van deze vorm van criminaliteit.

In juli dit jaar kreeg Ton Thijssen een mail van ene Robert Karofsky. Hij stelt zichzelf voor als medewerker van UBS Bank in London. "Ik ontdekte een verlaten bankrekening met daarop een bedrag van 22,3 miljoen Britse pond, van een buitenlandse klant die is overleden", schreef Karofsky. Het zou de rekening zijn van ene Moisés Saba, een man die in 2010 omkwam bij een helikopterongeluk in Mexico.

Volgens Karofsky zouden de miljoenen van Saba vrij kunnen komen als er een erfgenaam zou worden aangesteld. Het verzoek aan Thijssen was dan ook, of hij dat zou willen zijn. "Ik had wel een beetje argwaan. Ik ben er toch op in gegaan toen ik op Wikipedia zag dat meneer Saba daadwerkelijk een ongeluk had gehad", zegt Thijssen. Een saillant detail is dat Thijssen een jaar eerder in Mexico een maand vakantie had gehouden.

Thijssen vulde enkele documenten in en gaf persoonsgegevens zoals geboortedatum en rekeningnummer. "Het was topgeheim en ik mocht dit aan niemand vertellen." Ondertussen kreeg Thijssen nog meer argwaan. Hij ontdekte via internet dat de bankmedewerkers waarmee hij contact zou hebben niet bestaan. "Ik heb het adres van de bank in London opgezocht en een persoonlijke brief gestuurd. Hierop kreeg ik geen reactie."

Toen de criminelen om een kopie van het paspoort van Thijssen vroegen, stuurde hij een kopie op waarop enkele gegevens onleesbaar waren gemaakt met behulp van een ANWB ID-kaart cover. Dit werd niet geaccepteerd door de oplichters. Ze wilden een volledige kopie, lieten ze per mail en telefonisch weten.

In samenspraak met de politie en zijn eigen bank is Thijssen er niet verder op in gegaan. "Ik heb ze laten weten dat mijn bankrekeningnummer genoeg is om geld naar over te maken en laten weten dat ik van de Nederlandse regering geen volledige kopie mag opsturen." Toen werd het stil, en bleef het stil.

"Zou je ze die documenten wel geven, dan hang je", zegt Thijssen. "Die lui hebben allerlei mogelijkheden met identiteitspapieren. Voor je het weet plunderen ze je rekening leeg." Door zijn verhaal te doen wil Thijssen andere mensen waarschuwen om niet in te gaan op dit soort verzoeken en beslist geen documenten naar ze op te sturen.

Meer berichten