Mike Kras wordt gehuldigd door wethouder Hans de Waal.
Mike Kras wordt gehuldigd door wethouder Hans de Waal.

Motorcrosser Kras Kampioen

Algemeen

PUTTE – Na een zenuwslopende titelstrijd, die hij met een puntje voorsprong in zijn voordeel wist te beslissen, werd Puttenaar Mike Kras onlangs Europees Kampioen motorcross in de klasse EMX2T. Daarom trof hij op het gemeentehuis een andere motorcrosser, wethouder Hans de Waal, die hem namens de gemeente Woensdrecht huldigde voor zijn tweede Europese titel in vier jaar.

"Voor Mike heb ik bijzondere bewondering", zegt wethouder Hans de Waal, "omdat ik, voor ik kinderen kreeg, zelf een fanatiek motorcrosser was. Ik was dan wel lang niet zo goed als Mike, maar op mijn niveau was het al ontzettend moeilijk. Dus ik kan uit ervaring zeggen dat je bijzondere bewondering verdient als je kunt wat Mike kan."

Zenuwslopend
En hoewel Mike als motorcrosser heel wat adrenaline gewend is, was het zelfs voor hem en zijn EcoMaxx-team een zenuwslopend seizoen. "In 2016 werd ik kampioen met een ruime voorsprong", vertelt hij, "maar nu was het in de laatste wedstrijd in Turkije een kwestie van erop of eronder. In het begin van het seizoen had ik veel materiaalpech, dus moest ik me terugknokken. Daardoor kwam het op de laatste dertig minuten van het seizoen aan. Ik moest winnen, een andere keuze was er niet. In de laatste twee ronden had ik een marge van vier seconden op mijn concurrent. En hoewel je weet dat hij dat normaal gesproken niet meer kan goedmaken, weet je ook dat je juist dan geen fout mag maken, en in deze sport ligt die altijd op de loer. Die laatste twee ronden waren heel erg lang."

Loodzwaar seizoen
Mike crosst een niveau onder dat van wereldkampioenen als de Nederlander Jeffrey Herlings. Hij zegt: "Zo goed als hij ben ik niet, en hoewel ik graag een klasse hoger zou rijden kan ik niet voldoende trainen, omdat mijn baan en gezin ook tijd verdienen. Ik werk 40 uur, draai storingsdiensten en heb een jonge tweeling, met alle slapeloze nachten die daarbij horen. Bovendien betekent deze sport, met wedstrijden in Italië, Rusland, Letland, Portugal en Turkije dat je heel veel reist. Mijn hele lijf doet pijn na dit loodzware seizoen, en ik heb veel minder tijd gehad om te trainen dan mijn concurrenten beseffen. Het was mijn zwaarste seizoen ooit, maar daardoor ook meteen mijn mooiste seizoen."

Wall-of-fame
Van de wethouder kreeg Mike niet alleen een nieuwe plek op de wall-of-fame van kampioenen die het gemeentehuis siert, maar ook een shirt in de kleuren van de gemeente Woensdrecht. "We hopen dat je daarmee snel een mooie sprong maakt, en dat die op de foto wordt gezet. Die foto zou heel mooi staan op de wall-of-fame!"