Afbeelding

75 jaar bevrijding Lepelstraat

Algemeen

LEPELSTRAAT – Ook Lepelstraat wil als kleinschalige dorpskern 75 jaar bevrijding in oktober op gepaste wijze herdenken. Een werkgroep met vertegenwoordigers uit de Lepelstraatse samenleving is eind juni van start gegaan met het opzetten van een programma, bestaande uit een herdenkingsdienst en een lokale expositie in het weekend van 26 en 27 oktober.

De organiserende werkgroep laat zich daarin leiden door de bekende verhalen van Lepelstraats grondgebied zoals die over het opblazen van de monumentale 65-meter hoge kerktoren van de Antonius van Paduakerk, de aanwezigheid van Canadese bevrijders en druk van de Duitse bezetters.

Herdenkingsmonumenten
Op het kerkplein staat al jarenlang het herdenkingsmonument waar de gevallenen jaarlijks herdacht worden (foto). Aan de dijk bij het Glymes bevindt zich het monument ter herdenking van de gevallen verzetsstrijder Rini Elling.

Oproep om verhalen te delen
De werkgroep roept inwoners op om extra plaatselijke input te geven voor de tijdelijke expositie in de vorm van oude foto's, documenten, voorwerpen en natuurlijk verhalen. Mensen die hun verhalen willen delen, kunnen zich melden, zodat op een nader te plannen 'schoenendoosmiddag' oude beelden bekeken en persoonlijke verhalen opgetekend kunnen worden. Die zullen later gepubliceerd worden. Contactpersoon is Betsy de Kock: T 06-14494404; E betsy.dekock@home.nl .

Monument gevallenen Lepelstraat.