Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jakke, Stakke en hun cameraman John Kil.
Jakke, Stakke en hun cameraman John Kil.

Huijbergse filmsterren en hun dromen

HUIJBERGEN - Samen wonen de vrijgezelle broers Jakke en Stakke in Huize het Hert aan de Bergsestraat, waar ze dezelfde bedstee delen. Ze zijn een beetje in het verleden blijven hangen en moeten eigenlijk niks hebben van al die moderne rariteiten van nu. Toch zijn Jakke en Stakke filmsterren, op vrijdagavond 7 juni vertellen ze in MFC De Kloek over hun dromen.

Cameraman John Kil (61) werkt al jaren met Jakke en Stakke en neemt hun films op. Hij zegt: "Jakke en Stakke zijn een dreamteam. Ze zijn als Koot en Bie, maar beter. Jakke en Stakke zijn groter dan Huijbergen alleen!" Tijdens hun voorstelling op 7 juni in MFC De Kloek vertellen de ietwat wereldvreemde broers over "de dromen van Jakke en Stakke". Zo dromen ze van een eigen winkel, ze dromen ervan om wethouder te zijn en ze hebben een natte droom, "maar dat gaan we hier niet uitleggen." Jakke en Stakke hoeven niet zo nodig in de krant. "De Zuidwestkrant?" zeggen ze, "die gebruiken we als closetpapier. Het zou mooi zijn als er eens in de krant zou staan dat het gemeentehuis naar Huijbergen verhuist, want nu moeten we elke keer met de fiets naar Hoogerheide, en dat is klote. Huijbergen moet zelfstandig worden."
De broers Jakke en Stakke worden gespeeld door Huijbergenaren Peter Meesters (69) en Wil de Jong (63). Die laatste heeft een voorliefde en een talent voor satire, waarmee hij al veel bijzondere avonturen voor Jakke en Stakke schreef. "In onze films spelen we altijd samen met lokale bekendheden. De slager, de tandarts, de wethouder, iedereen doet mee. De burgemeester is onze grootste fan!"

Nachtmerrie
Tijdens de voorstelling is er een prijsvraag, waarmee unieke Jakke en Stakke-prijzen te winnen zijn. "Zo hebben we al eens een avondje steengrillen met Jakke en Stakke weggegeven, en een picknick met de burgemeester op het dak van het gemeentehuis. Het zou mooi zijn als WMO-wethouder Lars van der Beek deze keer bij iemand thuis komt schoonmaken!"

Vorig jaar traden Jakke en Stakke trouwens in het huwelijk, maar ze delen mede dat de scheiding inmiddels is doorgezet: Jakke en stakke presteren niet onder de druk van de vrouw van tegenwoordig. We zochten gewoon een poetsvrouw, maar het werd een nachtmerrie. We vertellen over onze dromen, maar van een vrouw dromen we dus zeker niet meer."

Duidelijk is dat een avond met een optreden én een film van Jakke en Stakke een unieke ervaring is. De voorstelling duurt twee keer 45 minuten, de entree is gratis en de zaal gaat om 19.30 uur open. Vorig jaar zat er zo'n 150 man in de zaal voor de broers. "We zijn zenuwachtig", zeggen ze, "het wordt zweten en bibberen. Roem is niks voor ons."

Meer berichten