Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Een verhaal van Edy Minnebach staat in het Brabants boekenweekboek.
Een verhaal van Edy Minnebach staat in het Brabants boekenweekboek.

Diverse inwoners van de Brabantse Wal in Brabants boekenweekboek

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Op zondag 10 maart aanstaande wordt in Lith bij Oss voor de veertiende keer het Brabants boekenweekboek gepresenteerd. Dit lijkt een zaak van hoofdzakelijk Oost-Brabanders, maar niets is minder waar. Juist inwoners van het uiterste westen van de provincie spelen ook deze keer weer een belangrijke rol.

Het zal velen bekend zijn dat er jaarlijks in Nederland een Boekenweek wordt gehouden en dat bij dit evenement een boekenweekboek én een thema horen. Veel minder bekend is, dat Noord-Brabant als enige provincie al veertien jaar lang ditzelfde thema hanteert voor het produceren van een eigen boekenweekboek. Cor Swanenberg uit Berlicum en Hoogerheidenaar Jan Luysterburg voeren de redactie over dit boek, dat dit jaar voor het eerst door de Stichting Brabants wordt uitgegeven.

Het thema van de landelijke Boekenweek is dit jaar De moeder de vrouw, naar een beroemd gedicht van Martinus Nijhoff (Ik ging naar Bommel om de brug te zien). De redactie van het Brabants boekenweekboek maakte daar Moeder de vrouw van, omdat dit een stuk Brabantser klinkt. De 49 schrijvers en dichters die een bijdrage hebben geleverd aan dit boek brengen hun gevoelens nog steeds het beste tot uiting via hun eigen Brabantse dialect, hun moedertaal. Het spreekt vanzelf, dat Jan Luysterburg als redacteur zelf ook een verhaal instuurt. In het boek staan ook verhalen van Edy Minnebach uit Woensdrecht, Jan van Elzakker uit Hoogerheide, Brigit Bakx-Hermans en Paul Asselbergs uit Bergen op Zoom en Suus van Opdörp en Rie Roks-Nefs uit Halsteren. Rie (84) zal een ontroerend verhaal voordragen. Ook Elly Schepers-Corstjens uit Oud Gastel, Niek van Giels, Pietzeun uit Steenbergen en de blinde troubadour Toine Nooijens uit Etten-Leur zijn van de partij. ISBN-nummer 978-94-6226-324-6; prijs €14,95.

Meer berichten