Zwembadmanager Walter van Krieken toont het college de blaashal bij Zwembad De Melanen.
Zwembadmanager Walter van Krieken toont het college de blaashal bij Zwembad De Melanen.

Dorpsraad leidt college rond langs Halsterse verbeterpunten

Algemeen

HALSTEREN - "Op locatie zie je meer dan achter een bureau", luidt de simpele filosofie van de Halsterse Dorpsraad. Daarom ging de Dorpsraad op 10 januari op stap met het college van B en W, om de mooie plekken te bewonderen, maar vooral ook om te laten zien waar het beter kan en moet.

Eind 2016 maakte de Dorpsraad al eerder een soortgelijke ronde door het dorp met het toenmalige college. Dorpsraad-voorzitter Piet Soffers stelt dat die veel goeds bracht: "Bijvoorbeeld de rotonde op de Wouwseweg is door dat bezoek snel realiteit geworden, en ook wat betreft de fietsroute door de polder, die we destijds bezochten, zijn veel nuttige stappen gezet. Wanneer collegeleden op de locatie van een bepaald dossier komen worden ze even met de neus op de feiten gedrukt, en als zaken dan in de raad worden besproken weten ze ook écht waarover het gaat." Sinds de vorige rondrit verzamelde de Dorpsraad voldoende "gespreksstof". Bijvoorbeeld aan de Zweedsestraat, waar woningcorporatie Stadlander plannen heeft om vier van de zes Zweedse huizen te slopen. De Dorpsraad wil alle zes woningen, die al sinds 1954 beeldbepalend zijn, redden. Hoewel het college geen directe invloed heeft op het al dan niet behouden blijven van de Zweedse woningen, tonen burgemeester en wethouders zich eensgezind met de stelling dat de woningen bijzonder en dus waardevol zijn. Stadlander heeft zich inmiddels bereid getoond de zes woningen tegelijk te verkopen, en de eerste gegadigde daarvoor heeft zich al gemeld.

In de bus onderweg naar Zwembad De Melanen wordt gesproken over de mooie invulling van de plek van de oude Lidl-supermarkt in de Rode Schouw, en ook de bibliotheek is onderwerp van gesprek; het feit dat die nog slechts 9 uur per week geopend is wordt door de Dorpsraad "bedroevend weinig" bevonden. Aangekomen bij zwembad De Melanen uit de Dorpsraad zijn zorgen om dat zwembad: "De Melanen was de redder van De Schelp, wij zijn bezorgd dat het Halsterse zwembad daar straks zelf de dupe van wordt", zegt Soffers, die bijval krijgt van Jan van Diepeningen van de Stichting Behoud Zwembad De Melanen, "de kosten voor de renovatie van De Schelp zijn enorm, we hopen dat er ook nog budget overblijft voor onderhoud van zwembad De Melanen." Zwembadmanager Walter van Krieken leidt het college rond in de blaashal die speciaal werd opgetrokken om verenigingen de kans te geven ook in de winter te kunnen trainen. Hij maakt zich minder zorgen: "Beide zwembaden hebben aparte begrotingen, dus ik denk niet dat De Melanen ondersneeuwt."

Uitstel

De volgende stop is Fort de Roovere, waar zich een mooi evenemententerrein bevindt. Of méér evenementen op die plek een goed idee is weet de Dorpsraad niet: "Dan hebben ook steeds dezelfde mensen overlast. Bovendien is parkeren erg lastig." De Dorpsraad vraagt om duidelijkheid over hoeveel evenementen er precies zijn toegestaan op Landgoed De Beek en heeft vragen bij de Wouwseweg: "De rotonde is mooi, maar de weg is niet opnieuw bestraat. Als we vragen waarom niet krijgen we als antwoord dat de bestrating al slecht was dus dat het ook slecht teruggelegd kan worden, en dat nieuwe bestrating in 2024 volgt. Daar kunnen we niet bij", zegt Dorpsraadslid Eugène van den Eijnden. Ook de Burgemeester Elkhuizenlaan mag van de Dorpsraad snel worden aangepakt: "De weg is in slechte staat en onveilig, en de renovatie wordt steeds uitgesteld terwijl de zijwegen wél worden aangepakt." Bij zorgcentrum Sint Elisabeth wordt het gezelschap bijgepraat over de nieuwbouwplannen. "Daar zijn we blij mee, we hebben ons lang zorgen gemaakt over de ouderenzorg in Halsteren", zegt Soffers.

Terug bij het startpunt, de Wittenhorst, praat het gezelschap na. Bijvoorbeeld over de gordijnen, die daar in de renovatiedrift vergeten zijn en over het dak, dat snel onderhoud behoeft. Wethouder Barry Jacobs keert geïnspireerd terug naar het Stadskantoor, zegt hij: "Het is altijd goed om te horen wat de Dorpsraad vindt. Hun zorgen over de bibliotheek ga ik zeker bespreken met de schoolbesturen, nu eerder al duidelijk werd dat negen basisscholen een eigen bibliotheek krijgen. Ik zie daar een wijkfunctie!" Zijn collega Patrick van der Velden is vooral trots op de Dorpsraad: "Ze zijn er altijd, met goede ideeën en goede argumenten. Als ik zie wat we op die manier voor elkaar hebben gekregen ben ik trots. We overleggen vaak, maar in het dorp zie je wat er écht speelt. Zorg, mobiliteit, het verdient allemaal onze aandacht. Halsteren lééft, dat hebben we bereikt, nu gaan we zorgen dat Halsteren levendig blijft!"