De open dag van Brandweer Putte was een drukbezocht evenement afgelopen september.
De open dag van Brandweer Putte was een drukbezocht evenement afgelopen september.

Vrijwillige brandweer: Nieuwe heroes gezocht!

Algemeen

PUTTE - REGIO - Wanneer we kinderen vragen wat ze willen worden als ze groot zijn, is brandweerlied één van de toekomstbeelden die veel kinderen voor zich zien. De grote wagens, de brandweerpakken en de adrenaline: het spreekt tot de verbeelding. Rob Minnebach (41) is teamleider bij de vrijwillige Brandweer Putte en bevelvoerder bij Brandweer Rotterdam.

"Dat begon eigenlijk toen er 11 jaar geleden een open dag was met het 150-jarig bestaan van brandweer Putte", blikt Rob terug. Tijdens het jubileum was het korps op zoek naar vrijwillige brandweerlieden. "Ik was gaan kijken en sommige mensen zeiden 'Rob, is dat niks voor jou?' Uiteindelijk blijft het in je hoofd hangen en ga je erover nadenken." Met zijn werk bleek het mogelijk om het korps te versterken op de juiste tijden en Rob solliciteerde naar de post. Hij behaalde zijn diploma's en ging met veel plezier aan de slag.

"Op een gegeven moment werd mijn contract niet verlengd met de recessie. Er kwamen vacatures open bij de brandweer in Rotterdam. De papieren had ik allemaal in mijn bezit, dus ik probeerde het gewoon. Die keuze had ik eigenlijk veel eerder moeten maken", zegt hij lachend. "Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Het werk is leuk en erg afwisselend - geen enkele dag is hetzelfde. Het helpen van mensen en iets voor hen betekenen, dat geeft je gewoon een goed gevoel."

Veilige feestdagen

Wat tevens niet ongemerkt voorbij mag gaan, is dat de vrijwillige brandweer altijd voor de samenleving klaarstaat. Ook tijdens de feestdagen. "We zijn inderdaad veel in de weer met deze dagen", vertelt Rob. "Tijdens oud en nieuw is er vanuit de regio een verplichting dat we gegarandeerd moeten kunnen uitrukken."

Met de huidige versieringen en gezelligheid heeft Rob nog een aantal tips. "Wat we rond de kerstperiode veel tegenkomen is het gebruik van meerdere stekkerdozen aan elkaar. Mensen willen toch lichtjes in huis met deze dagen, alleen heeft deze 'oplossing' risico op overbelasting van de kabels. Ook het gebruik van buitenlichtsnoeren binnenshuis brengt gevaren met zich mee, omdat deze veel warmer worden dan de lichtsnoeren voor binnengebruik. En let bij het branden van kaarsen op dat deze op schoteltjes staan en niet te dicht bij gordijnen of andere stoffen. Een zuchtje wind van een open deur kan zomaar oorzaak zijn van een veel groter probleem tijdens de feestdagen."

Helden in brandwerende pakken

Op dit moment is het korps van Brandweer Putte vijftien man sterk. Het korps heeft één tankautospuit waar bij een normale bezetting zes man op staat. Het korps mag bestaan uit drie keer die bezetting. "Er kunnen dus altijd mensen bij", vertelt Rob. "Maar dat is niet alleen bij ons. In heel de regio zijn er mensen nodig."

Maar wat moet je dan doen om bij de brandweer te kunnen? "Sowieso eerst solliciteren natuurlijk! Dan wordt er gekeken waar je woont en werkt want als die pieper gaat, moeten we binnen 6 minuten uitgerukt zijn. Dat lijkt krap maar is goed te doen." Na de eerste sollicitatie worden de brandweermannen- en vrouwen in spé onderworpen aan een sporttest. Hierna volgt de aanstellingskeuring wat een parcours omvat van meerdere opdrachten die de brandweer regelmatig tegenkomt. "Wanneer je die keuring hebt gehaald, krijg je een pager en start je met de opleiding. Hier zijn verschillende varianten van zodat iedereen dit op een gunstig tempo voor hem of haar kan doen. Wanneer we moeten uitrukken, ga je mee als stagiaire en pak je iedere keer meer mee op."

Blijkbaar dragen sommige helden dus brandwerende pakken in plaats van capes. Wat de parttime heroes van de vrijwillige brandweer allemaal doen, kun je iedere maandagavond live meemaken tijdens de oefenavonden bij de brandweerkazerne in Putte. Hier is iedereen welkom!

Voor meer informatie over de vrijwillige brandweer in de regio of aanmelden voor een sollicitatie is Rob via e-mail te bereiken op rob.minnebach@brandweermwb.nl of kijk op de website: www.brandweermkb.nl.

Rob Minnebach is teamleider bij de vrijwillige Brandweer Putte.
De open dag van Brandweer Putte was een drukbezocht evenement, ook voor de jeugd.