Corné Langenberg en Demion Lugo denken altijd aan hoe ze een ander kunnen helpen.
Corné Langenberg en Demion Lugo denken altijd aan hoe ze een ander kunnen helpen.

Cafetaria De Beek is het sociale hart van Halsteren

Algemeen

HALSTEREN – De kroketten zijn er heerlijk, en de friet is nergens lekkerder, maar bij Cafetaria De Beek in Halsteren vinden ze het nog belangrijker om het leven van anderen mooier te maken. Als een snack dat effect heeft is dat mooi, maar als er meer nodig is wordt dat ook gedaan. Cafetaria De Beek is het hart van de wijk, en maakt het hele dorp met plezier een stukje mooier.

Al jaren is Cafetaria De Beek de grote aanjager van de Roparundoorkomst in wijk De Beek. "Dat is ooit begonnen omdat ik vond dat de lopers een begroeting verdienden", zegt Corné Langenberg (53) van Cafetaria De Beek, "en bovendien vind ik het belangrijk om mensen bewuster te maken van het doel waarvoor de Roparunners lopen." Langenberg organiseert een barbecue op de avond voor de Roparun, verkoopt ontbijtjes tijdens de doorkomst en bood dit jaar mensen de gelegenheid om een gedenksteentje te plaatsen voor een naaste die het gevecht tegen kanker verloor. Hij betrekt op die manier jaarlijks honderden Halsternaren bij de Roparun. Eén van die honderden is Demion – "zeg maar Deem" – Lugo (39). Sinds een overbuurman hem vroeg om ook naar de Roparundoorkomst bij Cafetaria De Beek te komen zijn hij en Corné Langenberg onafscheidelijke partners in het helpen van anderen.

Om het feit dat uitgerekend de Roparun – een estafetteloop voor kankerpatiënten – hen bijeen bracht moeten ze lachen: "Mijn dochter is nierpatiënt, Cornés dochter heeft epilepsie, je zou denken dat we ons dáárvoor zouden willen inzetten. Dat doen we inmiddels ook, samen lopen we collectes voor de Nierstichting en het Epilepsiefonds, maar de Roparun toejuichen en bekender maken voelt goed. Dat vinden we heel belangrijk. Dit jaar haalden we zo'n 7000 euro op, volgend jaar mikken we op meer!" 'Meer', is zo'n beetje het sleutelwoord in de sociale samenwerking van Demion en Corné. Want ze doen heel veel – waar mogelijk alles – om mensen met wie het minder goed gaat te helpen. "Want", zo zeggen Deem en Corné, "iets weggeven is veel, véél mooier dan iets krijgen."

Ze geven kerstpakketten aan minderbedeelde gezinnen, verzamelen kroonkurken voor het Diabetesfonds, doen een kerstpostactie en zijn de drijvende krachten achter Binky's, een actieve vriendengroep voor jongvolwassenen met een beperking. Steeds als ze samen een pilsje drinken in Cafetaria De Beek komen Corné en Deem op nieuwe ideeën. Ze vertellen hoe ze onlangs ruim 400 chocoladeletters verkochten, ook voor de Roparun, en hoe de 24 werknemers van Deem's bedrijf allemaal een uur van hun werktijd doneren aan de Roparun, alleen maar door het enthousiasme van hun baas.

Deem heeft wel een verklaring voor zijn onvermoeibare inzet: "Een aantal jaren geleden kregen we te horen dat onze dochter ziek was, en stond ook mijn bedrijf nog eens op de rand van het faillissement. Toen waren wij de ontvangers: een groep weldoeners bood ons toen een vakantie aan. Toen dacht ik: dat wil ik ook." Corné begrijpt dat gevoel volkomen. "Als ik de Staatsloterij zou winnen zou ik het waarschijnlijk allemaal weggeven. Maar we willen elkaar niet op de borst kloppen: dit doen we niet alleen. We doen het samen en dan komt het goed. We zijn er voor elkaar, dat hoort gewoon zo."