Vrijwilliger van beheerteam Natuurmonumenten Cornelis Simjouw.
Vrijwilliger van beheerteam Natuurmonumenten Cornelis Simjouw. Foto: Marc Bolsius

Groene Helden: Cornelis Simjouw

Algemeen

HALSTEREN/OSSENDRECHT - Op jonge leeftijd struinde hij dagelijks door het Mastbos bij Breda. Als jongvolwassene reed hij 3 jaar lang dwars door Afrika en daar is de liefde voor de natuur extra versterkt. Cornelis Simjouw (70) wilde vanuit een drukke fulltimebaan in de techniek, na zijn pensionering, iets volkomen anders gaan doen. Hij bleef al die jaren goed in conditie door twee keer per week te gaan hardlopen. Die fitheid straalt hij zichtbaar uit.

Cornelis woont in Halsteren, maar stuurt in het werkgebied Ossendrecht (Grote en Kleine Meer) het beheerteam van Natuurmonumenten aan. Daarnaast is hij lid van het informatieteam van Natuurmonumenten, welke deelnemers begeleidt tijdens onder andere de Brabantse Waldag en Open Monumentendag.

Beheerwerk
Samen met 8 vrijwilligers, allen gepensioneerd, doet Cornelis onder meer beheerwerk in natuurgebied de Groote Meer. "Dan gaan we in opdracht van, op dit moment, 2 boswachters de bossen in. Via een planningslijst voeren we het werk uit dat de boswachter nodig acht. Het grotere werk wordt overigens gedaan door aannemers. Als je in de bossen werkt, hoef je in ieder geval niet meer naar de sportschool. Jonge dennenboompjes wegzagen om de heide de ruimte te geven. Of primussen verwijderen. Die laatste is een taaie exoot die hier niet thuishoort. We houden de wandelpaden bij en zorgen dat het gras ernaast niet te hoog wordt om last van teken, die inmiddels overal veel voorkomen, te beperken."

"Een tijdje geleden hebben we met het informatieteam (20 mensen) een concert georganiseerd in de loods van het informatiepunt. Het regio-orkest West-Brabant speelde voor kinderen onder meer het verhaal van Peter en de Wolf van Prokofjev. Daar kwamen wel 150 mensen op af die nauwelijks in de loods pasten, omdat het orkest zelf veel ruimte in beslag nam. Het concert werd gekoppeld aan een aantal activiteiten in het natuurgebied voor kinderen en volwassenen. Door het hele jaar hebben we verschillende activiteiten die we gebundeld hebben op een kalender."

Neus aan neus
Twee keer per maand voert Cornelis een waterpeiling uit in de Noordpolder, een gebied dat op de schop ging om de natuur te laten terugkeren. Boeren die er land pachtten moesten het inleveren. De waterhuishouding wordt er geregeld via sluizen en kanaaltjes. Verdwenen planten en vogels komen er weer terug, zoals de Klimopwaterranonkel en de Muizenstaart. "Het is een route van 7 kilometer en het liefste loop ik dan door de weilanden waar geen mens mag komen. Er zijn ook geen paden. Ik mag daar twee keer per maand de waterpeilingen doen. Je komt er allerlei dieren tegen en soms sta je ineens bijna neus aan neus met een ree."

Granaatmeer
De vrijwilligers beheren een enorm groot, divers en prachtig natuurgebied. Er zijn een aantal wandeltochten die ook aan elkaar geknoopt kunnen worden om uiteindelijk via de Staartse Duinen op de Kalmthoutse Heide in België uit te komen. "Het is zo groot dat je weinig mensen tegenkomt. Het feit dat wij hier geen bezoekerscentrum hebben, draagt daar ook aan bij. Dus geen horeca of speeltuin want dat trekt juist mensen." De, dankzij een groot herstelproject, uitgediepte meertjes liggen er na de enorm droge periode wat onbeduidend bij. Zeer waarschijnlijk lopen ze in de herfst weer vol en kan het zeldzame Oeverkruid er weer groeien. Een eindje verderop komen we bij het uitgediepte en schoongemaakte Granaatmeer waar na de oorlog een enorme hoeveelheid munitie werd gedumpt.

Niet vrijblijvend
"Alles wat we hier doen is vrijwilligerswerk, maar het is niet vrijblijvend; er wordt wel op je gerekend. Ik ben twee dagen per week actief." Daarbij vergeet Cornelis bijna om te vermelden dat hij ook nog vrijwilliger is voor het Wereldnatuurfonds waarvoor hij lezingen geeft op basisscholen. Scholen hebben natuureducatie jammer genoeg niet meer in het pakket, dus doe ik het waar ik gevraagd word."

Versnippering
Cornelis pleit voor een bundeling van de verschillende natuurverenigingen. "Het zou alleen al voor de provincie als subsidiegever een stuk gemakkelijker zijn als die versnippering van onder meer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap verdwijnt. Er zit overigens al wat verbetering in. We hebben toch allemaal hetzelfde belang om de natuur te beheren en te beschermen. En wij als vrijwilligers hebben het voorrecht om dingen te kunnen doen die we leuk vinden."

Dit portret door Jan Roosen is onderdeel van de serie 'Groene Helden' die de provincie Noord-Brabant maakte over Brabantse natuurvrijwilligers. Benieuwd naar de andere verhalen? Kijk op www.brabant.nl/groenehelden.

Wil je zelf aan de slag bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of Brabants Landschap? Kijk dan op www.degroeneacademie.nl onder het kopje 'vrijwilligers'. Daar staan leuke vacatures voor vrijwilligers. Ook kan je op de site zien welke natuurcursussen bij jou in de buurt worden gegeven. Zo kan je laagdrempelig het netwerk van actieve mensen in je omgeving leren kennen en kijken welke activiteit het beste bij je past.