Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Tourspelwinnaar Eric Goossens wordt gefeliciteerd door Niels van Elzakker.
Tourspelwinnaar Eric Goossens wordt gefeliciteerd door Niels van Elzakker. (Foto: Bep Tielemans)

Glorieuze comeback Eric Goossens!

HOOGERHEIDE – Niet een van de gedoodverfde favorieten Froome, Quintana, Valverde, Uran, Bardet of Nibali wint de 105e editie van de Tour de France. Outsider Geraint Thomas verbaast met een sterk optreden vriend en vijand. De Brit is slechts de enige concurrent die uiteindelijk de Nederlandse revelatie Tom Dumoulin voor zich moet dulden. Desalniettemin, na het zilver in de Giro, een wereldprestatie. In zijn kielzog tikt Steven Kruijswijk met een vijfde plaats in het eindklassement ook nadrukkelijk aan het venster voor de nabije toekomst. Inclusief de dubbelslag van Dylan Groenewegen en diverse ereplaatsen deed Oranje in Frankrijk opnieuw van zich spreken. Het Primera Niels van Elzakker denderde op volle snelheid drie weken met Eric Goossens als glorieuze winnaar!

Flora
De derde tourweek startte op dinsdag 24 juli met een overwinning voor Julian Alaphilippe. In zijn kielzog pakte Kevin Verboven de dagzege. De dag erop was het Reipaduo die met Nairo Quintana voor een tweede etappezege tekende. Op donderdag 26 juli was Flora Mous die na eerder twee gele truien haar derde dagwinst boekte. Hetzelfde deed daags nadien Reipapduo terwijl de tijdritzege op zaterdag naar tweevoudig tourspelkampioen Michel Mous ging. Op de Champs-Elysées ging de laatste etappewinst naar Kristoff en Sylvie Dingemans!

Comeback
Voor de meest ideale score had men op voorhand Froome, Dumoulin, Thomas, Alaphilippe, Sagan, Kristoff, Roglic, Martin, Degenkolb, Demare moeten noteren. Met name Alex Meijer (winnaar 2005) stelde inde slotweek met maar liefst acht gele truien opnieuw zijn kandidatuur. Echter na doorberekening der klassementen zag ook hij zich op de valreep gepasseerd door Eric Goossens. De Ossendrechtenaar had in met name eindwinnaar een belangrijke troefkaart die hem de broodnodige punten voor de eindzege opleverden. Hierdoor wist hij, evenals in 2015, verzekerd van de Sirocco-mountainbike!

"Jaren terug was het iets makkelijker dan tegenwoordig. Toen vulde je steevast vier namen in en de rest trok je erbij. Nu moet je echt gericht kiezen en met alles rekening houden. Zo verwachtte ik niet de absolute hoofdrol voor Froome en koos met Thomas een back up in het Sky-team. Een gelukkige gouden greep", aldus eindwinnaar Eric Goossens.

Top 10: 1. Eric Goossens (1667), 2. Arjan van Meer (1605), 3. Sander & Martijn Oerlemans (1586), 4. Ron Nuijten (1582), 5. Mirthe van Dijk (1565), 6. Jacco Schoone (1562), 7. René Schot/Jules Theuns (1558), 8. Reipapduo (1551), 9. Arjan van Meer (1520). 10. Rob Koolen (1500).

Foto: Tourspel-winnaar Eric Goossens wordt gefeliciteerd door Niels van Elzakker.

Meer berichten