Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Lia Donkers met haar Cooz en Bear die zowel de CliniClowns als kinderen in het buitenland gelukkig maken.
Lia Donkers met haar Cooz en Bear die zowel de CliniClowns als kinderen in het buitenland gelukkig maken. (Foto: Dennis van Loenhout)

Beregoed idee helpt CliniClowns

HALSTEREN – Cooz & Bear steunen niet alleen de CliniClowns, maar ook arme kinderen in het buitenland. Het verhaal van Cooz & Bear is vooral het verhaal van de Halsterse Lia Donkers, die de twee beren bedacht, waarmee ze een glimlach op steeds meer gezichten tovert. Een beregoed idee dus, dat veel mensen helpt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit Lia Donkers in het bloed. Ze runt zorgboerderij 't Wasven in Halsteren, waar ze dagbesteding biedt aan dementerenden. Maar Lia is ook een fervent reiziger. Eén van haar reizen in India bracht haar op een idee. Ze vertelt: "Je ziet daar kinderen in adoptiehuizen, die door hun ouders zijn opgegeven. Ik wilde iets doen om een lach op het gezicht van die kinderen te brengen. Zo ontstond het idee om een knuffel te maken, want een knuffel doet iets met een kind. Soms knuffelt iemand een knuffel zijn hele leven, we zien ook op onze zorgboerderij hoe dementerenden kunnen opleven als je ze een knuffel in handen geeft."

Dat moment betekende de geboorte van Cooz & Bear, twee zachte knuffelberen die verkrijgbaar zijn in wit, groen en bruin. Ze zijn zo groot dat ze niet alleen heel "knuffelbaar" zijn, maar je ze ook niet makkelijk kwijtraakt. Cooz & Bear kosten 19,95 euro per stuk, ze worden gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden en voldoen aan alle normen, waardoor ze geschikt zijn voor kinderen vanaf 0 jaar. Met Cooz & Bear maakte Lia twee beren die ze op haar reizen kon meenemen als geschenk voor arme, zieke of getraumatiseerde kinderen, en waarmee ze ook de cliënten op haar zorgboerderij een waardevol geluksmoment kon geven. Maar ze wilde meer.

"Mijn zoontje heeft jeugdreuma. Zodoende kwam ik in aanraking met de CliniClowns", zegt Lia. De CliniClowns zijn actief voor kinderen, maar ook voor dementerenden. Lia vertelde de CliniClowns over Cooz & Bear, en kwam terecht in een warm bad van enthousiasme. Cooz & Bear werden opgenomen in de webshop van de CliniClowns en zijn ook daar te bestellen. Lia: "Van elke Cooz & Bear schenken we 4,50 euro rechtstreeks aan de CliniClowns. Maar onze beren doen nóg meer goeds: na aftrek van alle kosten blijft er voor elke beer 2,80 euro over. Van dat geld kopen we zélf beren, die ik meeneem op reis en ter plekke aan kinderen schenk."

Cooz & Bear koop je dus niet per se voor jezelf. Je kunt ze schenken aan een kind of een dementerende in je familie, maar je kunt ze ook schenken aan kinderen in het buitenland, die het minder goed hebben dan wij. Lia vertelt dat ze elke beer echt persoonlijk afgeeft. "Opsturen doen we niet, ik wil dat de koper kan zien waar zijn beer terecht komt, en zorg dat ik altijd een foto maak van de beer met het kind dat hem gekregen heeft", zegt ze. "Bijvoorbeeld in India maak je vaak mee dat kinderen bedelen. Als je ze geld geeft lopen ze emotieloos weg, maar als je zo'n kind een beer geeft, dan zie je meteen het gelukkige kind terug in hun ogen. Het is zo mooi om te zien wat zo'n simpele beer met een kind kan doen!"

Cooz & Bear zijn voor 19,95 euro te bestellen van de webshop op www.cliniclowns.nl en via Lia's eigen website www.jila-company.nl Bovendien zijn de beren te koop bij Stoffen & Stiksels in Hoogerheide, bij Boerderijwinkel Den Hof in Halsteren en bij Aspergeboerderij Ooms in Lepelstraat.

Meer berichten