Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Internationaal debuut lonkt voor Jeremai Martina

HOOGERHEIDE – De Vierde klasse A anno 2017-2018 is het walhalla voor de Woensdrechtse derbyliefhebber. Bijna wekelijks struikelt men hier of daar binnen gemeentegrenzen over weer een onderlinge ontmoeting.

Vooral koploper Grenswachters voelt zich prima in de Westbrabantse contreien en kan bogen om een nog steeds ongeslagen status. Zowel METO als ook ODIO kunnen erover meepraten. Beide teams moesten notabene in eigen huis de winst aan groengeel uit Putte laten. Zondag staan de oude rivalen lijnrecht tegenover elkaar. Op het Jac van Hoek Sportpark in Hoogerheide neemt men aan weerszijden slechts met winst genoegen. De bovenliggende partij houdt nog een beetje zicht op de Derde klasse. Jeremai Martina (ODIO) blikt voor- en achteruit.


Op grond van de stand van zaken spreken de bookmakers momenteel over een miniem Ossendrechts voordeel. ODIO deed echter zondag slechte zaken door van directe concurrent Clinge te verliezen. Ook METO wist voor vierde maal op rij niet te winnen in Yzendijke. Wegens ambtshalve verplichtingen moest Jeremai Martina (26) de kraker met Clinge aan zich voorbij laten gaan. Voor de klassieker tegen METO is hij volledig inzetbaar. "Ik kan vanwege mijn werk een paar maal per seizoen niet spelen, helaas. Gelukkig zondag niet. Het is aan de trainer of hij me opstelt", aldus Jeremai Martina. De linkerverdediger kan inmiddels bogen op een turbulente carrière. Met ODIO als rode draad door het geheel.


Mathijssen
Jeremai Martina kwam op 9-jarige leeftijd met zijn ouders en de rest van de familie van Curaçao naar Nederland. Na een korte periode in Etten-Leur verhuisde het gezin naar Ossendrecht. De jonge Jeremai speelde toen reeds zijn partijtjes voor Internos. "Eerlijk gezegd interesseerde voetbal me niets. Het is dat mijn broers het leuk vonden en ik mee moest. Ze vonden dat ik er niets van kon en zetten me maar in het doel. Naar verloop van tijd veranderde mijn instelling en begon het steeds leuker te vinden. Ik keepte mijn wedstrijden voor ODIO en stond in de picture van diverse betaald voetbalclubs. Hetgeen me nog meer motiveerde. Ik ging op stage bij RBC, Willem II, PSV en bij NAC ben ik zelfs zes maanden geweest. Ook behoorde Ajax tot de mogelijkheden. Door omstandigheden als het werk van mijn vader, het onbekende van een gastgezin kwam het er iedere keer net niet van. Bij ODIO stak in die tijd veel op van toen jeugdtrainer Danny Mathijssen. En na een succesvol in de B-jeugd besloot ik het bij Dosko hogerop te wagen. Als A-junior keepte ik in de hoofdklasse".

Als senior maakte hij vervolgens een nieuwe overstap, ditmaal naar Roosendaal. "Ik had twee leerzame jaren tot een liesblessure me mijn plaats kostte. Inmiddels was Danny Mathijssen bij METO trainer geworden en hij haalde mij over om aldaar aan te sluiten. Hier vertolkte ik dikwijls de rol van reservekeeper daar klasbak Tommy van de Brand onder de lat stond. Een mooi seizoen met een promotie tot gevolg. In de Derde klasse maakte ik echter mijn opwachting als voetballer. Een schouderblessure hield me voorgoed uit het doel. Door wat tegenvallende prestaties werd de sfeer er niet beter op en opnieuw volgde er een transfer. Weer terug bij ODIO maakte ik drie seizoenen vol. Vorig jaar speelde ik heel even bij Dosko zaterdag 1. Door mijn opleiding was ik niet in de gelegenheid om te trainen en op zondag te spelen. Dat is nu voorbij. Sinds dit seizoen kom ik wederom voor ODIO uit. Met veel plezier en als het aan mij ligt voor langere duur. Stuk voor stuk met voetballers die qua voetbal met elkaar zijn opgegroeid", aldus Jeremai Martina.


Derby
Met het oog op de derby met METO mag het statistisch voor ODIO een geruststelling zijn dat Jeremai Martina er weer bij is. In drie van de vier verliespartijen stond de verdediger niet op het wedstrijdformulier vermeld. "We moeten het verlies tegen Clinge verwerken en deze week het vizier op METO richten. Ook bij METO loopt momenteel niet zoals eerder dit seizoen. Intern rommelt het wat, heb ik begrepen. Plus ze hebben nog een lastige midweekse inhaalwedstrijd bij Oostburg. Bij ons leeft de derby altijd. Ik hoop op een mooi duel tussen twee gemotiveerde teams. Willen we blijven meedoen, dan zal er gewonnen moeten worden. Ik houd het op 1-3".

Naast de jacht op de nacompetitie met ODIO wacht Jeremai Martina binnenkort zijn debuut als international. Als Luchtmacht-militair is hij werkzaam op Vliegbasis Volkel. Zijn voetbalspel is ook bij de keuzeheren van het Nationaal Luchtmacht-elftal niet onopgemerkt gebleven. Na Jan van der Linden (ex-METO) kan hij de tweede international uit de regio worden. "Klopt. Ik heb een uitnodiging voor de wedstrijd tegen Engeland ontvangen. Of ik op het veld te Veldhoven aan spelen toekom, is nog even afwachten. Ik zit in ieder geval in de selectie en ook dat vind ik al een eer. Dit seizoen biedt me nog volop uitdagingen. Te beginnen volgende zondag tegen METO", besluit Jeremai Martina.

Meer berichten