Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Pastoor Hans de Kort verlaat parochie De Bron.
Pastoor Hans de Kort verlaat parochie De Bron. (Foto: Dennis van Loenhout)

Pastoor Hans de Kort verlaat parochie Bron

OSSENDRECHT – "Oude bomen moet je niet verplanten, en dat geldt ook voor pastoors", zegt hij lachend. Gelukkig beschouwt pastoor Hans de Kort zich nog niet als "oud". Op 1 februari begint hij als 59-jarige aan een nieuwe uitdaging in de Sint Christoffelparochie in Halsteren, Lepelstraat, Oud-Vossemeer en Tholen.


Parochie De Bron, en daarmee de gemeente Woensdrecht, laat hij na 11 jaar achter. Met een beetje pijn in het hart, maar ook met mooie herinneringen.
Oude bomen dus. Toen pastoor Hans de Kort in 2006 naar parochie De Bron kwam was hij 48 jaar oud. "In beginsel werk je als pastoor tot je 75e", zegt hij, "om dat vol te maken zou ik 27 jaar in deze parochie hebben moeten blijven. Ik verwachtte wel dat ik nog eens zou wisselen, maar ik heb er zelf niet om gevraagd. Ik heb het hier zeer naar mijn zin gehad. Maar toen de bisschop me vroeg om deze overstap te maken wilde ik niet weigeren. Oude bomen moet je niet verplanten, en dus ook oude pastoors niet. Ik ben echter nog relatief jong en flexibel. Bovendien zie ik het belang voor het grotere geheel. Ik geloof dus dat mijn overstap, en de komst van een nieuwe pastoor naar deze parochie, gezegend zal zijn."
Het feit dat parochie De Bron in de vijf kernen van de gemeente Woensdrecht kan rekenen op enkele honderden vrijwilligers stemt pastoor De Kort trots: "Dat zijn mooie aantallen, en we kunnen ook rekenen op de trouwe financiële steun van veel parochianen waardoor we onze kerken open kunnen houden. Al die mensen laat ik met spijt achter, en ook de samenwerking met de diaken en het parochiebestuur zal ik missen. Van mijn zilveren priesterfeest in deze parochie heb ik genoten, net als van al die keren dat parochianen me bedankten voor een dienst. Vooral uitvaarten kunnen een grote opgave zijn, vanwege het aangrijpende karakter. Wanneer je dan na afloop bedankt wordt is dat fijn. Voor mij was het altijd mooi om voor elke preek de juiste woorden te zoeken, en te proberen iets over te brengen waar mensen wat aan hebben. Hopelijk ben ik daarin geslaagd."

Zijn inspanningen ten spijt zag De Kort het kerkbezoek de afgelopen 11 jaar teruglopen. Dat doet een beetje pijn. "De deelname in het kerkelijk leven loopt terug. Het aantal dopelingen, communicanten en vormelingen heb ik de laatste jaren zien dalen. We weten de mensen niet vast te houden en dat is jammer", is zijn conclusie, "toch ben ik niet pessimistisch. Ik denk niet dat het einde van de kerk nabij is. God is een vriend die met je meegaat door dit leven, en die je ook daarna bijstaat. Je kunt hem vertrouwen, ook als je niet kunt begrijpen wat je overkomt. God laat je zien dat je niet alleen staat, dat jij iemand bent. De kerk is een tastbare verwijzing naar God. Wij brengen zijn steun en liefde over. Zien hoe dat mensen helpt, hoe zijn hun kruis dragen met steun van God, is voor mij regelmatig een getuigenis van zijn kracht. Ik hoop dat we dat geloof met elkaar kunnen vasthouden. Ik heb vertrouwen in mijn opvolger Hans van Geel. Mijn laatste zondagsmis in deze parochie is op 21 januari om 9.30 uur in de kerk van Hoogerheide. Dan hoop ik veel parochianen nog te mogen ontmoeten."

Sint Christoffelparochie

Op 1 februari begint pastoor Hans de Kort aan zijn nieuwe taak in de Sint Christoffelparochie en neemt hij zijn intrek in de pastorie in Steenbergen. "Daarmee is de cirkel min of meer rond", zegt hij, "in 1990 werd ik tot diaken gewijd in Moerstraten. Het geeft een goed gevoel om daar weer terug te zijn. Bovendien is mijn oude parochie nooit ver weg. We zijn buren, dus we blijven elkaar nabij."

Meer berichten