Michael Hayman bij terugkomst in thuishaven Woensdrecht.
Michael Hayman bij terugkomst in thuishaven Woensdrecht. Foto: Dennis van Loenhout

Fietsverkoper fietst het land door

Algemeen

HOOGERHEIDE – Als eigenaar van Fietsplus Tinus van Overveld heeft Michael Hayman een druk leven. Dat hij af en toe behoefte heeft aan rust en ontspanning is dus logisch. Die vindt hij – hoe kan het ook anders – op de fiets. In zijn laatste vakantie fietste hij in 10 dagen heel Nederland door. Ruim 1200 kilometer verder weet de van oorsprong uit Australië afkomstige Michael het zeker: Nederland is niet alleen bijzonder fietsvriendelijk, maar vooral ook verrassend mooi.

Fietsen is een soort rode draad in het leven van Michael Hayman. De wielersport bracht hem naar Nederland, waar hij de liefde vond en een succesvol ondernemer werd. Zijn zaak, Fietsplus Tinus van Overveld, heeft al jaren een goede naam in de wijde omtrek van Hoogerheide en zijn broer Mathew gooit nog steeds hoge ogen in de wielersport: vorig jaar nog pakte hij de winst in Parijs-Roubaix. Michael stond juichend aan de finish.

"Sinds een jaar of twee volg ik ultracycling: een kleine groep mensen die in korte tijd enorme afstanden aflegt op de fiets. In Australië is er bijvoorbeeld een groep die in 13 dagen het hele land doorkruist, van Perth tot Sydney, een afstand van zo'n 4000 kilometer. En dat zonder support, en met nauwelijks slaap! Dat soort enorme prestaties spreekt me aan." Terwijl hij de prestaties van ultracyclers over de hele wereld volgde ontstond bij Michael het idee om een eigen "monstertocht" te ondernemen. "Ik besloot eind augustus om in september een week vakantie te nemen en dacht: waarom doe ik geen rondje door Nederland? Ik was relatief ongetraind, dus wist dat ik geen al te gekke dingen moest ondernemen, maar het leek me leuk om Nederland met de fiets te ontdekken en zo mijn hoofd leeg te rijden."

Dus Michael vertrok, op 21 september, op een racefiets met minimale bepakking. "Een tent, wat kleding en opladers en mijn portemonnee, meer had ik niet bij me", lacht hij. Dagelijks bracht hij zo'n 8 uur op de fiets door, uren waarin hij zo'n 150 kilometer fietste. Onderweg verbaasde hij zich over de schoonheid en wijdsheid van Nederland. "Van de Maasvlakte tot de Afsluitdijk heb ik alleen maar door de duinen gefietst en geen stad gezien. Zoveel natuur had ik in dat deel van het land niet verwacht. En de Afsluitdijk: waar ter wereld kun je 32 kilometer fietsen met aan weerszijden niks dan water naast je?" Lees verder op pagina 16.

Een stukje van zijn tocht reed Michael (midden) samen met zijn broer en neefje.
Michael reed zijn tocht met extreem weinig bagage.