Paul Schut leeft al 25 jaar voor het Halsterse kindervakantiespel Onder de Panne.
Paul Schut leeft al 25 jaar voor het Halsterse kindervakantiespel Onder de Panne.

25 jaar leven voor het Kindervakantiespel

Algemeen

HALSTEREN – Secretaris Paul Schut is dit jaar precies 25 jaar betrokken bij het Halsterse kindervakantiespel "Onder de Panne". En hij gaat voor de 50. "Hiermee stoppen? Geen denken aan. Dit is zo leuk om te doen, hier stop ik echt niet mee." Voor Paul Schut is het kindervakantiespel meer dan vrijwilligerswerk. Het is zijn leven.

Hij is nu 38, maar toen Paul Schut 3,5 jaar oud was bezocht hij voor de eerste keer het Halsterse kindervakantiespel. Dat deed hij in het kielzog van zijn moeder Dini, toen één van de leiders bij Onder de Panne. Tot zijn twaalfde was Paul een fanatieke deelnemer aan de "grote week" in de zomervakantie, waarin hij genoot van de spellen, de tochten en vooral het contact met de andere kinderen: "Als je op maandag binnenkwam was het best spannend, want dan kende je bijna niemand. Maar het duurde nooit lang voor je werd opgenomen in de groep, en op het einde van de week was iedereen vriendjes en had je met elkaar een geweldige week gehad." Het maakte op Paul zo'n diepe indruk dat hij eigenlijk nooit afscheid nam van het kindervakantiespel. Na zijn laatste keer als deelnemer werd hij leider, dat is nu 25 jaar geleden. Al snel groeide hij door naar de rol van secretaris, die hij nog steeds vervult. "In 2001 leerde ik bij het kindervakantiespel Marjoleine kennen. Nu is ze niet alleen voorzitter van Onder de Panne, maar ook alweer zes jaar mijn vrouw. Onze zoon Bob gaat dit jaar voor de eerste keer met het kindervakantiespel mee. Je kunt wel stellen dat het Onder de Panne héél belangrijk voor me is."

Tekening

De ontmoeting met zijn toekomstige echtgenote was natuurlijk de mooiste, maar in de afgelopen 25 jaar deed Paul nog veel meer mooie herinneringen op. "Toen ik een jaar of 14 was kreeg ik van een kind een tekening, die had-ie 's avonds thuis speciaal voor mij gemaakt", vertelt Paul, "dat was een echt 'wauw!-moment' dat ik nooit meer ben vergeten. Dan besef je dat je voor die kinderen echt wat bent als leider, dat ze tegen je opkijken. Als ik al ooit twijfels had om door te gaan waren die toen zeker verdwenen." Want Paul ging door, hij bedacht spellen, legde spullen klaar, zette tochten uit en werd langzaam steeds beter in het plannen van tochten en het opstellen van dagprogramma's. Spelenderwijs leerde hij zo zaken die hem in het volwassen leven goed van pas zouden komen. "Hoewel ik nog steeds graag met spellen bezig ben is het regelen en plannen nu écht mijn ding", zegt hij.

Toen Schut zich aansloot bij de leiding van Onder de Panne, had het kindervakantiespel zo'n 30 vrijwilligers. Inmiddels zijn er dat 69. "Er is veel veranderd, zeker de laatste vijf jaar hebben we een grote sprong gemaakt", vertelt Paul, "we hebben nu eigen materialen; een luchtkussen maar ook tenten waardoor we minder afhankelijk zijn van locaties. Onze draaiboeken zijn stukken professioneler en we maken ook gebruik van de mogelijkheden van deze tijd.