De Nieuwe Ram zat boordevol bezorgde omwonenden.
De Nieuwe Ram zat boordevol bezorgde omwonenden. Foto: Dennis van Loenhout

“Hier in De Nieuwe Ram komen géén asielzoekers”

Algemeen

HALSTEREN – Hotel De Nieuwe Ram gaat uitbreiden, maar er komen geen asielzoekers of arbeidsmigranten: “Niet vandaag, niet morgen en niet over drie jaar”, zegt ondernemer Jan Geers tegen een volle zaal bezorgde buurtbewoners. Die zijn er nog niet gerust op en steken dat bepaald niet onder stoelen of banken.

Het moest een avond worden waarop Jan Geers zijn naaste buren zou bijpraten over zijn plannen. Een plan waar Halsteren trots op kan zijn, vindt hij zelf. Als het aan hem ligt wordt De Nieuwe Ram een modern driesterrenhotel met 70 kamers, een restaurant met 175 plekken, een groot terras en een parkeerdek van twee lagen, met 75 parkeerplekken. Daarmee voorziet hij naar eigen zeggen in een grote behoefte: “Onder recreanten en zakelijk publiek is er een grote behoefte aan hotelkamers, die er in de omgeving nauwelijks zijn. In Bergen op Zoom, Halsteren en Tholen is veel industrie, we worden wekelijks gebeld door bedrijven met de vraag of er kamers zijn. Met dit plan voorzien we in een behoefte, en zetten we een hotel weg waar iedereen welkom is. Halsteren kan hier trots op zijn.”

Op social media ontstonden geruchten dat Geers voornemens zou zijn om asielzoekers te huisvesten in zijn nieuw te bouwen hotel. Het zorgde ervoor dat er op 19 maart een lange rij stond voor de deur van De Nieuwe Ram. Wat een omgevingsdialoog met naaste buren moest worden, werd een tot de nok gevulde zaal met bezorgde en vaak boze Halsternaren. Architect Martijn van Voorden, overduidelijk nerveus door zijn ontstemde publiek, presenteerde de plannen en vergiste zich prompt in de hoogte van het hotel. Met de twee penthouses op het dak – Geers gaat in één ervan wonen – wordt het gebouw zo’n 21 meter hoog, maar Van Voorden sprak per ongeluk van 31 meter.

Bezwaar

Ondertussen kreeg Geers allerlei verwijten te horen. Hij zou geen rekening houden met geluidsoverlast of de privacy van buren, hij zou te weinig parkeerplaatsen plannen met overlast tot gevolg, de hoogbouw zou oneerlijk zijn omdat andere ondernemers volgens het bestemmingsplan slechts zeven meter hoog mogen bouwen, en zijn plannen zouden domweg “spuuglelijk” zijn. Geers bewaarde zijn geduld en pareerde alle bezwaren. Geduldig legde hij uit dat de gemeente nog moet beslissen over de benodigde aanpassing in het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning, en dat bezwaar nog altijd mogelijk is en dat het ontwikkelde plan voldoet aan de door de gemeente gehanteerde parkeernorm.

Maatschappelijk

Zorgen dat zijn hotel bij tegenvallende animo alsnog een plek wordt voor de opvang van statushouders en asielzoekers pareerde Geers met: “Ik geef mijn woord: er komen hier geen asielzoekers.” Enkele omwonenden merkten op dat de Oekraïense vluchtelingen die De Nieuwe Ram op dit moment opvangt voor overlast zorgen in de buurt: “Ze zaten in mijn tuin!” Geers zegt nog nooit klachten te hebben gehad over de Oekraïners die zijn hotel opvangt: “Ik nodig u uit om aan te wijzen wie de overlast veroorzaakt en dan treden wij op, maar wij hebben nog nooit klachten ontvangen. Ja, Oekraïense vluchtelingen blijven we, zolang de oorlog voortduurt, opvangen. Dat vind ik een maatschappelijke plicht. Maar asielzoekers? Nee, daarvoor is het azc op Plein 13. Die komen pertinent niet bij ons.”

Omgevingswet

Berichten over een ingetrokken omgevingsvergunning werden verklaard door de architect: “Voor de nieuwe omgevingswet moeten er allerlei zaken worden aangevinkt. In onze eerste aanvraag vergaten wij één vinkje. Om een nieuwe aanvraag te kunnen doen moet dan de eerste aanvraag worden ingetrokken. Daar ging het mis.” Slechts één van de honderden aanwezigen nam het voor Geers op, door te stellen dat vrijwel alle bezwaren en zorgen van de toehoorders bij de gemeente thuishoren: “Die horen niet bij een ondernemer thuis.” Geers toont zich blij met die woorden: “Het is jammer dat enkele oproerkraaiers op social media een zwarte doek over onze plannen met De Nieuwe Ram hebben getrokken. Ik las dat het hier een Ter Apel 2.0 zou worden. Zo jammer om dat te lezen, terwijl wij alleen maar willen dat Halsteren trots is op De Nieuwe Ram.”

Vóór de avond begon las Jan Geers op social media nog diverse bedreigingen aan zijn adres. Daags na de beladen bijeenkomst is er echter sprake van opluchting: “Na afloop van de bijeenkomst kreeg ik toch nog positieve reacties van diverse aanwezigen. En ook op social media was men een stuk positiever”, zegt hij. 

Maar wat als het hotel tóch niet gaat lopen? “Ik weet ook dat er nu, en zeker in de toekomst, een groeiende behoefte is aan plekken voor ouderen. Misschien dat ons hotel dáár dan een functie kan vervullen, voor de mensen die de samenleving hebben opgebouwd. Maar we kunnen de toekomst niet voorspellen. Ik weet alleen dat er een grote behoefte is aan hotelkamers, en dat we die met ons plan op een mooie manier kunnen vervullen. Daar sta ik achter, en dat is het eerlijke verhaal. Ik ben blij dat ik dat heb kunnen vertellen.”

Impressie van het uitbreidingsplan.voor Hotel De Nieuwe Ram.
Ondernemer Jan Geers spreekt de zaal toe.
Drukbezochte avond met bezorgde omwonenden over uitbreiding Hotel de Ram.