Afbeelding

Na Tribute to BMR komt Brabantse Wal Orkest

Algemeen

HOOGERHEIDE – In 2022 kende het Brabantse Wal Festival een verrassende act, met het Tribute to BMR Showorkest. Dat eerbetoon aan het in Hoogerheide beroemde showorkest smaakte naar meer en krijgt een vervolg: het nieuw opgerichte Brabantse Wal Orkest is een direct gevolg van dat incidentele optreden. En dit keer blijft het niet bij één optreden!

Het Tribute to BMR Showorkest begon in 2019, met een vraag aan Ludo Pijnen, één van de leden van het oorspronkelijke BMR. Hem werd gevraagd of hij ervoor kon zorgen dat BMR zou optreden op het Brabantse Wal Festival, en hoewel het een enorme klus was lukte het hem om 15 muzikanten uit diverse BMR-generaties zover te krijgen om een spectaculair optreden te verzorgen. Dat optreden, in 2022, lokte nog veel meer lovende reacties uit dan verwacht. Dat zorgde voor een enorm enthousiasme bij de muikanten: “Dus wilden we vaker optreden”, zegt Ludo, “niet als BMR, want BMR is voorbij. Omdat onze muzikanten bijna allemaal van de Brabantse Wal komen, kozen we ervoor om de naam Brabantse Wal Orkest aan te nemen. Die past perfect bij ons!”

Repertoire

Inmiddels bestaat het Brabantse Wal Orkest uit 15 muzikanten, en achter de schermen wordt nog druk gezocht naar getalenteerde aanvullingen. De saxofonisten, trombonisten, trompettisten, gitarist, drummer, percussionist en toetsenist repeteren al maanden om zich een verrassend repertoire eigen te maken: “We spelen nummers van ABBA tot Fame, en van André Hazes tot Elvis”, zegt Ludo. “Onze muzikaal leider Cees Simons is enorm goed in het schrijven van arrangementen waardoor de muziek prachtig uit de verf komt. Ons geluid, en onze sfeer zijn echt uniek, heel anders dan een harmonie of fanfare. Ik blijf het ongelooflijk vinden hoe mooi de combinatie van goede trompetten, saxen en trombones klinkt, dat moet je echt een keer gehoord hebben. In 2022 bleek al dat het publiek onze muziek graag hoort, en wij zijn allemaal supergemotiveerd om iets heel moois weg te zetten.”

Presentatie
Iets moois wegzetten, dat wil het Brabantse Wal Orkest vaak en veel gaan doen. Op 14 april presenteert het nieuwe orkest zich aan de wereld met een optreden in Café Zaal Boulevard in de Raadhuisstraat in Hoogerheide: “We spelen twee sets, en het wordt zeer de moeite waard”, belooft Ludo, “we beginnen om 15.00 uur. Een kaartje kopen hoeft niet, maar een vrijwillige donatie geven mag altijd, dat is zeer welkom.”

Toekomst
Een week later, op 21 april, staat het Brabantse Wal Orkest opnieuw, maar voor het eerst onder de nieuwe naam, op de planken tijdens de muziekmiddag van het Brabantse Wal Festival. En daarna? Dat moet de toekomst uitwijzen, zegt Ludo: “Daarna gaan we bekijken waar we nog meer kunnen optreden. De groep is stabiel en de motivatie onder de muzikanten is groot, dus ik durf alvast wel te verklappen dat het Brabantse Wal Orkest een stap naar de toekomst is!”

Op zondag 21 april staat het Brabantse Wal Orkest op de planken tijdens de muziekmiddag van het Brabantse Wal Festival