Tadej Pocagar
Tadej Pocagar

De Bezemwagen: Ruim baan voor wegseizoen

Algemeen

UITSLAGEN WEGSEIZOEN AFGELOPEN WEEK

Waalse kasseienkoers Le Samyn gewonnen -met heel nipt verschil- door Belg Laurenz Rex (Intermarché-Wanty). ProTour (PT) Trofeo Laigueglia; zeer fraaie solozege van 20-jarige Fransman Lenny Martinez van Groupama-FDJ. World Tour STRADE BIANCHE in Italië. ”De Witte Wegen. Na een solo van 81 kilometer zegevierde de ongenaakbare Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates). Na bijna 3 minuten eindigde de Let Tom Skujins (LIDL-Trek) als 2e in Siena. Derde plaats ging naar Belg Maxim van Gils van Lotto-Dstny. Wat een indrukwekkend staaltje machtsvertoon van Pogi! Dameseditie kende een prachtige zege van Wereldkampioene Lotte Kopecky. Bij GP Claude Criquelion winst Alec Segaert (Lotto-Dstny). GP Jean-Pierre Monseré zege 23-jarige Belg Jarne Van de Paar (Lotto-Dstny). Befaamde Franse World Tour rittenkoers PARIJS-NICE. Heuvelachtige 1e etappe. Hier ging de dagzege -na een mooie sprint- naar OLAV KOOIJ van VISMA/Lease a Bike. Onze landgenoot werd daardoor ook klassementsleider. Deze hoog aangeschreven etappewedstrijd duurt nog tot en met zondag 10 maart. Met o.a. een ploegentijdrit en diverse zware bergetappes.

KALENDER IS MEER DAN GOED GEVULD

Van maandag 4 tot en met 10 maart World Tour TIRRENO-ADRIATICO in Italië. “De koers van de 2 kusten”. Van de Tyrreense Zee naar de Adriatische Zee. PT Milaan-Turijn 13-03. Die dag is er in België PT Danilith Nokere Koerse. 14 maart PT GP Denain in Frankrijk. Bredene Koksijde Classic 15 maart. De 1e MONUMENTALE KLASSIEKER wordt zaterdag 16 maart verreden. World Tour MILAAN-SANREMO. Oftewel La Prima Vera. Telt bijna 290 kilometer met aan het slot -uiteraard- de Cipressa en de Poggio. 16-03 staat ook Franse Classic Loire Atlantique op het programma. Van 18 tot en met 24 maart World Tour RONDE VAN CATALONIË in Spanje. Met daarin opgenomen heel veel klimwerk.

MINIPORTRET VAN JEAN-PIERRE MONSERÉ

Geboren 8 september 1948 in Roeselaere. Bijnaam “Jempi”. Werd in 1969 prof bij Flandria-Velda. Na diskwalificatie van Gerben Karstens (positieve dopingtest) zegevierde Monseré in monumentale RONDE VAN LOMBARDIJE. In het seizoen 1970 won hij 2 etappes in de Ruta del Sol. Tot ieders verrassing behaalde hij in Leicester het Wereldkampioenschap op de Weg 1970. In 1971 twee ritzeges in Ruta del Sol alsmede het eindklassement. Op 15 maart 1971 reed Jempi de kermiskoers van Retie (gemeente Lille). Een automobiliste kwam door een fout op het parcours. Monseré kon de auto niet ontwijken en overleed vrijwel direct. Een schok ging door de gehele wielerwereld. Eddy Merckx won de zaterdag daarna Milaan-SanRemo. Hij reisde direct af naar België om zijn zegebloemen op de kist van Jean-Pierre Monseré te leggen als een ultiem eerbetoon. ”Jempi”, een zeer talentvolle coureur. Verongelukt op de leeftijd van slechts 22 jaar tijdens het uitoefenen van zijn geliefde sport. 

PROGRAMMA MATHIEU VAN DER POEL IN VOORJAAR IS BEKEND

MVDP rijdt slechts 7 koersen in het voorjaar. Alle 4 Monumentale Klassiekers staan op de lijst. Kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Overigens; LUIK-BASTENAKEN-LUIK ontbreekt -net als- RONDE VAN LOMBARDIJE nog op zijn uitgebreide palmares. 

DE VLAAMSE VOORJAARSKLASSIEKERS IN WORLD TOUR 2024

Programma omvat in vogelvlucht de volgende koersen allemaal behorend tot de UCI World Tour; renners kunnen -zoals vrijwel ieder jaar- kasseien, heuvels en wind verwachten. De reeks wordt 20 maart geopend met CLASSIC BRUGGE-DE PANNE. Wordt natuurlijk verreden langs de fraaie Belgische kust. Op 22 maart gevolgd door E3 SAXO CLASSIC. Een wedstrijd die zowat elk jaar van naam verandert maar niet van karakter. Zondag 24 maart is het tijd voor GENT-WEVELGEM. Gevolgd op woensdag 27 maart door DWARS DOOR VLAANDEREN. De laatste puntjes worden op de i gezet voor de grootse afsluiting in deze reeks. Zondag 31 maart (1e Paasdag) is er “De Hoogmis van het Vlaamse Wielrennen”. Alle superlatieven worden uit de kast gehaald voor DE RONDE VAN VLAANDEREN. Wedstrijd was een briljant idee van de fameuze Vlaamse wielerjournalist Karel van Wijnendaele. De 2e MONUMENTALE KLASSIEKER van het seizoen. Dit was het wielernieuws in aflevering 361 van......

Lotte Kopecky