Wethouders van de vier deelnemende gemeenten.
Wethouders van de vier deelnemende gemeenten. Foto: AB

Regionaal Afvalpreventie Akkoord ondertekend

Algemeen

REGIO - Op woensdagmiddag 20 december waren vier wethouders die belast zijn met gemeentelijke afvalzaken Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht, bijeen in het Huis van Roosendaal. Daar ondertekenden zij het Regionaal Afvalpreventie Akkoord.

De komende decennia moeten overheid, bedrijfsleven en burgers stapsgewijs toewerken naar een circulaire economie zodat in 2050 een “Zero Waste” situatie is bereikt. Geen afval meer dus!

Werk aan de winkel. Er moet nog heel veel gebeuren voor het jaar 2050. Op regionaal niveau is daarom besloten samen te werken naar de vereiste eindsituatie door “Good Practices” van elkaar over te nemen en bedrijven en instellingen te betrekken bij het afleggen van de route naar zero waste. In de regio zijn bijvoorbeeld afvalverwerker Saver, Curio en de stichting tanteLouise al aangesloten. Het is de bedoeling dat meer organisaties aansluiten. En de burger?

Zero Waste Week. Een van de eerste concrete plannen is de zero waste week van 24-30 maart 2024 met als titel “Samen Afval Vrij”. In de vier bovengenoemde gemeenten worden in deze week allerlei initiatieven voor burgers ontplooid, variërend van nieuwsbrieven, presentaties en workshops tot ? U begrijpt het vraagteken: er moet nog veel worden uitgewerkt maar dat het een bijzondere week gaat worden is wel zeker. En oh ja, onze regio is de eerste regio in Nederland met een preventie akkoord. En dat is wel een compliment waard!

Ondertekenen Regionaal Afvalpreventie Akkoord
Wethouder Roosendaal
Poster Zero Waste week
Wethouder Woensdrecht Thierry de Heer
Wethouder Steenbergen
Het ondertekend akkoord
Wethouder Bergen op Zoom