Afbeelding

De Bezemwagen: Veldrijden - Tour 2023 - Teams World Tour - Varia

Algemeen

UITSLAGEN VELDRIJDEN

Manche 1 Telenet Super Prestige vond plaats in Ruddervoorde. Winst bij de Dames Elite naar DENISE BETSEMA die INGE V. D. HEIJDEN & CEYLIN DEL CARMEN ALVARADO voorbleef. Heren Elite kende als winnaar veelvraat Eli Iserbyt. 2e werd Laurens Sweeck & op de 3e plaats (na 2 lekke banden) eindigde LARS VAN DER HAAR. Manche 4 UCI Wereldbeker in Maasmechelen. Overwinning bij Dames was opnieuw voor onnavolgbare FEM VAN EMPEL. Zij versloeg PUCK PIETERSE & SHIRIN VAN ANROOIJ. Met 4 Wereldbekerzeges op rij leidt FEM VAN EMPEL met het maximale aantal van 160 punten soeverein de UCI Wereldbeker. Ongekend dit enorme machtsvertoon van de 20-jarige renster. Laurens Sweeck zegevierde bij Heren. Gevolgd door LARS VAN DER HAAR & Eli Iserbyt. Klassementsleider bleef met 145 punten de Belg Iserbyt. Maar aan zijn ongeslagen status in de Wereldbeker kwam een eind!

KALENDER VELDRIJDEN NOVEMBER 2022 

Dinsdag 1 november is er de 1e manche voor X2o Badkamers Trofee in Oudenaarde. Befaamde en loodzware Koppenbergcross. 5 & 6-11 Europese Kampioenschappen in het mooie Belgische Namen. 11-11 (Belgische Nationale Feestdag) met 2e manche van Telenet Super Prestige in Niel. 13-11 manche 5 voor UCI Wereldbeker (de 1e Nederlandse wedstrijd) DE BEEKSE BERGEN. 19-11 Manche 2 Telenet Super Prestige te Merksplas. 20-11 manche 6 UCI Wereldbeker in Overijse. 26-11 manche 2 van X2o Badkamers Trofee te Kortrijk. 27-11 manche 7 van UCI Wereldbeker betreft 2e Nederlandse cross. Vinden plaats in HULST, Vestingcross. ATTENTIE; wedstrijden bij Dames & Heren Elite worden in ochtenduren verreden. Waarom deze aparte tijden? Antwoord; wedstrijd België-Marokko om 14:00 uur bij het WK voetbal in Qatar. 

UCI RANGLIJST MET DE 18 TEAMS VOOR WORLD TOUR 2023

Eindstanden zijn bekend. 18 ploegen van 2023 t/m 2025 in WORLD TOUR. Hiervoor telden behaalde punten 2020 t/m 2022. Trotse 1e plaats voor JUMBO-Visma. Gevolgd door Quick Step-Alpha Vinyl, INEOS-Grenadiers, UAE-Team Emirates, BORA-hansgrohe, Bahrain Victorious, Groupama-FDJ, Alpecin-Deceuninck (ProTeam), Trek-Segafredo, Intermarché-Wanty-Gobert, Movistar, AG2R-Citroën, Astana-Qazaqstan, EF Education-EasyPost, Cofidis, Team DSM, BikeExchange-Jayco en Arkéa-Samsic (ProTeam) sluit met 18e plaats de opsomming van teams die zeker zijn van World Tourstatus. 19e stek voor Belgische Lotto-Soudal en 20e Israel-Premier Tech. UCI moet formeel aanvragen eerst beoordelen en licenties toekennen. Teams Alpecin-Deceuninck & Arkéa-Samsic worden vanaf 2023 t/m 2025 ploegen die tot World Tour gaan behoren. Degradatie is een feit voor Lotto-Soudal en Israel Premier Tech waarbij eerstgenoemde weinig tot niets zal merken. Lotto-Dstny (naam vanaf 2023) krijgt startrecht (geen plicht) voor alle koersen deel uitmakend van World Tour. Inclusief de 3 Grote Rondes. Geldt ook voor TotalEnergies. Grote verliezer is Israel-Premier Tech. Krijgen daardoor alleen startrecht voor de 1-daagse World Tourkoersen. 

PARCOURS TOUR DE FRANCE 2023

Het routeschema 110e editie van TOUR DE FRANCE is officieel gepresenteerd. Le Grande Boucle begint zaterdag 1 juli in Spaanse Bilbao (Baskenland) en eindigt zondag 23 juli, uiteraard op de Champs-Élysées in de Franse hoofdstad. Grand Depart in Bilbao. Meteen een stevige rit met als voornaamste obstakel Côte de Pike. Ook etappe 2 kent een legendarische beklimming; de Jaizkibel. Pas in 3e (en laatste etappe in Baskenland) komen de sprinters aan bod. Even wat cijfers over deze Franse Ronde; omvat -zoals ieder jaar- 21 etappes. Deze zijn onder te verdelen in 8 bergritten (waarvan 4 met aankomst bergop), daarnaast 8 vlakke etappes, verder 4 heuvelritten en slechts 1 individuele tijdrit. Deze rit tegen het uurwerk wordt verreden direct na de 2e rustdag. Met totaal 30 zware beklimmingen zijn er een record aantal bergen opgenomen in het parcours. Opvallend is dat de Puy de Dôme voor het eerst sinds 1988 weer wordt beklommen. Deze berg vormt nu een beschermd natuurgebied. Normaal slechts 1 dag per jaar toegankelijk voor fietstoeristen. En in 2023 keert eindelijk -na 35 jaar- ook de Tour weer terug op deze legendarische beklimming. Verder is het opmerkelijk dat de Pyreneeën worden aangedaan vóor de Alpen. De totale lengte van deze Grote Ronde bedraagt 3.404 kilometers. Het “Dak van de Tour” wordt bereikt op Col de la Loze (2.304 meter). Daar ligt dus de vette premie van ”Souvenir Henri Desgrange” voor de renner die deze top als 1e bereikt. De 4 etappes met finish bergop zijn; in 6e etappe Cauterets, 9e etappe Puy de Dôme, etappe 13 Grand Colombier en in etappe 15 ligt de eindstreep bovenop Saint-Gervais-Mont Blanc. Daarna wachten er nog aardig venijnige bergen in de Vogezen. Met 1 tijdrit over 22 kilometer wordt er ook een record gebroken. Deze tijdrit kent een vlakke aanloop maar venijn zit in de staart. Dan wacht de Côte de Domany. Slechts 2.500 meter lang maar wel met een percentage van 9,4%. Deze 110e TOUR DE FRANCE is overduidelijk ontworpen voor klimgeiten. Zeer benieuwd welke kanshebbers er 1 juli 2023 in Bilbao aan het vertrek staan. 

DIVERSEN

Door het behalen van de Nederlandse titel Gravel heeft alleskunner Marianne Vos nu in 5 disciplines minimaal 1 keer de Nationale Kampioenstrui behaald. Op de Weg, in het Veld, bij het Tijdrijden, op de Baan en nu dus ook op Gravel. Betekende een werkelijk unieke prestatie van deze Brabantse vedette. De Italiaan Sonny Colbrelli heeft -noodgedwongen- zijn wielercarrière afgesloten. Hartproblemen noopten hem de koersfiets definitief aan de haak te hangen op 32-jarige leeftijd. Dit was het wekelijkse actuele wielernieuws in aflevering 291 van.......