Mandy Verhaegen en Michaël Pelkmans met hun zoon Jack, de laatste baby die gedoopt wordt in de kerk van Putte.
Mandy Verhaegen en Michaël Pelkmans met hun zoon Jack, de laatste baby die gedoopt wordt in de kerk van Putte. Foto: Dennis van Loenhout

Jack is de laatste Putse dopeling

Algemeen

PUTTE – Precies één dag voor de definitieve sluiting van de Putse Sint Dionysiuskerk, wordt er voor de laatste keer een kind gedoopt. Voor dopeling Jack Pelkmans en zijn ouders Michaël en Mandy maakt dat een toch al bijzonder moment nog specialer.

Kerkbezoekers zijn ze niet, maar toch vinden Michaël Pelkmans (34) en Mandy Verhaegen (31) het jammer dat de kerk, waar ze tegenover wonen, zijn deuren sluit. “Een kerk hoort gewoon bij een dorp, vinden wij”, zegt Mandy, “zeker voor veel oudere Puttenaren is de kerk nog heel belangrijk. Zelf ben ik hier in Putte opgegroeid en heb ik vanuit mijn jeugd ook allerlei herinneringen aan de kerk. Aan mijn communie, aan de intocht van Sinterklaas en aan de carnavalsoptochten die er startten. De kerk heeft altijd een grote rol gespeeld in het dorp, dus ja, heel zonde dat de kerk dicht gaat.”

Hoewel ze zelf niet naar de kerk gaan, wilden Mandy en Michaël hun zoon Jack, die vorig jaar op 11 december werd geboren, toch graag laten dopen. “We vinden het belangrijk om hem te laten dopen, omdat we zelf ook allebei gedoopt zijn. Zo heeft hij later zelf de keuze wat hij wil doen”, vertellen ze. Michaël, die uit België komt, vertelt dat dopen in België nog altijd een stuk gebruikelijker is dan in Nederland: “Dopen hoort er gewoon een beetje bij. We zijn allebei katholiek, het is een mooie traditie en het geeft toch een goed gevoel.”

Toen ze contact opnamen met de parochie om de doop van Jack te regelen, vertelde de pastor Mandy en Michaël dat hun zoon de laatste dopeling in de Putse kerk zou worden. “Dat was een ongewild speciaal moment”, zeggen Mandy en Michaël, “natuurlijk is dit wel heel speciaal, we gaan het Jack zeker vertellen als hij groot genoeg is om het te begrijpen. Als de kerk dan toch gaat sluiten is het wel heel mooi dat juist onze zoon de laatste baby is die er gedoopt wordt. We mogen ook graag denken dat het een mooie afsluiting is, dat er vlak voor de sluiting van de kerk nog een nieuw leven wordt gevierd. Eigenlijk hoor je een doopfeest, maar ook een uitvaart in je eigen dorp te kunnen doen. We hopen dat die mogelijkheid er blijft voor Putte. Zou het kerkgebouw daarvoor niet open kunnen blijven?”

“Dit is natuurlijk wel heel speciaal”