Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Vliegers WOII herbegraven

BERGEN OP ZOOM - Precies 81 jaar na hun overlijden worden vijf Tsjechoslowaakse militairen, die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood vonden bij Nieuwe Niedorp, herbegraven op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom. 


Autoriteiten

In het bijzijn van hun nabestaanden en een groot aantal autoriteiten, waaronder de Tsjechische en de Slowaakse minister van Defensie, Jana Cernochová en Jaroslav Nad, de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en de Tsjechische ambassadeur, Katerina Sequensová, krijgt de bemanning er een laatste rustplaats. 

Neergeschoten

Het vliegtuig (Vickers Wellington T2990) waar de Tsjechoslowaken in vlogen was één van de 70 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. 

Brandend stortte het neer en slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt. De overige vijf bemanningsleden stonden sinds die nacht als vermist te boek.

Indentificatie 

Bij de berging, 80 jaar later, zijn zoals gehoopt stoffelijke resten aangetroffen. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft vervolgens vastgesteld dat deze toebehoren aan alle vijf vermisten. F/Sgt Jan Hejna, P/O Vilem Konštatský, F/Sgt Alois Rozum, P/O Leonard Smrcek en F/Sgt Karel Valach zijn dus niet langer vermist.

Nooit vergeten

De militaire begraafplaats, CWGC Bergen-Op-Zoom War Cemetery, waar de vijf Tsjechoslowaakse militairen worden herbegraven, telt 1284 graven en herdachte slachtoffers, waarvan 1189 geïdentificeerde. De Commonwealth War Graves Commission is verantwoordelijk voor de zorg voor de mannen en vrouwen van het Gemenebest die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld zodat ze nooit zullen worden vergeten. 

Onderhouden

Dit werk wordt gefinancierd door zes regeringen en begon met het aanleggen, en nu onderhouden, van begraafplaatsen op 23.000 plaatsen over de hele wereld. 

Meer berichten