Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Robert, Marijn, Johan en Joep van Kalmthout

Exit Johan van Kalmthout

HOOGERHEIDE – METO-Vivoo betekende op de eerste zondag van juni voorlopig de laatste Woensdrechtse derby en het slotakkoord van voetbaljaargang 2021-2022. Een duel waarin de gebruikelijke prestige niets meer op het spel stond. De Huijbergenaren hadden immers een week eerder definitief het hoofd ten opzichte van het dozijn tegenstanders in de Vierde Klasse B moeten buigen. Het roodwitblauw uit Hoogerheide genoot onderaan de middenmoot een veilige status. De wedstrijd gaat derhalve de geschiedenisboeken in als het laatste optreden van Johan ‘Veekay’ van Kalmthout!


Door de afwezigheid van Andy Wierikx (corona) had performancecoach Gerald De Waal de vrije hand en startte hij zonder de lichtgeblesseerde routiniers Bas van der Heijden en Dimitri Ceuppens in de basis. Echter zonder de doelpuntenmakers oogde het spel van de degradant verzorgd. METO met diverse sterkhouders op de bank diende verschillende aanvalsgolven te pareren. In de 17e minuut had Quinten Hunting zelfs een charge nodig om Levi van der Beek af te stoppen. Het buitenkansje van elfmeter werd onberispelijk door Finn Verhoeven binnengeschoten. METO herpakte zich en net voor rust strafte Geert Verstraten een foutje af en de 1-1 thee was daar. In het tweede bedrijf ging het spel over en weer zonder echt grote kansen voor beide teams. In de extra tijd stal de thuisploeg alsnog de zege. Een hoekschop viel voor de voeten van Niels Adriaansen, 2-1.

Exit

Johan van Kalmthout (28) had even daarvoor via een erehaag het veld verlaten. De rechtsback zette een punt achter een decennium METO 1. Lang niet opgebrand doch door diverse omstandigheden. “Inmiddels woon ik twee jaar in Breda, sinds januari vader van een jonge zoon, een partner werkzaam in de zorg en ikzelf in de online marketing te Roosendaal. Het werd steeds lastiger om alle ballen hoog te houden. Persoonlijk vind ik dat je twee maal moet trainen om op zondag enige aanspraak op een basisplaats te kunnen maken. Verder raakte ik tegen BSC geblesseerd aan mijn knie, wat de zaak dit seizoen ook niet echt ten goede kwam. Ik heb besloten om te stoppen met voetballen voor de hoofdmacht. Een besluit met gemengde gevoelens overigens want ik beleef nog veel plezier aan het spelletje en de entourage.”

Met het wegcijferen van Johan komt een einde aan een unieke periode waarin de mannelijke kant van de familie Van Kalmthout mede het gezicht van METO bepaalde. Naast vader Robert als grensrechter stonden naast Johan ook diens broers Marijn en Joep veelal in de basis. Johan van Kalmthout debuteerde onder Piet Gabriëls in het seizoen 2012-2013. Een memorabele wedstrijd bij MOC uit tegen METO eindigde 7-0 en men degradeerde dat jaar uit de Derde Klasse. In de daaropvolgende jaren was de verdediger voor Remco Broos, Peter Deelen en Ronald Broos vaste waarde in hun teams. De teller blijft steken op 153 officiële duels voor METO 1. Met het opstappen is METO een routinier armer doch helemaal verloren gaan voor de vereniging doet hij niet. “Ik blijf gewoon de social media voor de club verzorgen en daarnaast ga ik ‘iets’ in de staf doen. Of ik in een later stadium op nog op lager niveau ga spelen zien we vanzelf. Eerst even de druk van de ketel”, besluit Johan van Kalmthout.

Meer berichten