Dementie
Dementie

Alzheimercafé in Nieuwe ABG

Algemeen

BERGEN OP ZOOM -  Op maandag 23 mei is er in het Nieuwe ABG weer een bijeenkomst in het kader van het Alzheimer café. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en de gasten zijn welkom vanaf 19.00 uur. Gastspreker is Carina Veraart, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij Zorginstelling tanteLouise.

Op veler verzoek van onze bezoekers is besloten om het Thema Dementie te agenderen. Dementie, Alzheimer, vergeetachtigheid en geheugenstoornissen etc. al die begrippen worden door elkaar gebruikt, terwijl er wel degelijk verschillen zijn. Wat is het nu eigenlijk? Wat kun je zelf doen bij “een niet-pluisgevoel”?  

Carina Veraart is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en vanuit haar werk bij tanteLouise voortdurend betrokken bijbehandeling en begeleiding van mensen die belast zijn met een vorm van dementie. Daarbij verzorgt ze ook informatiebijeenkomsten en trainingen als het gaat om gedragsveranderingen, onder invloed van een vorm van dementie. Carina helpt met de vrijwilligers van het Alzheimercafe ook mee om een juiste weg te vinden om het “niet pluisgevoel” bespreekbaar te maken en daarop de passende stappen te zetten.

De informatietafel ligt vol met belangrijke informatie die door familieleden en ook de mens met dementie gebruikt kan worden om de weg te vinden en om handvatten te krijgen om goed om te blijven gaan met elkaar, als partners, familieleden, (sport-muziek-wandel-bridge) vrienden.

Daarnaast wordt door het Alzheimercafe en haar vrijwilligers er op ingezet dat het taboe rond dementie weg moet. Iedereen kan belast worden met een vorm van dementie; maar liefst een op de 5 mensen kan een van de ziektebeelden krijgen. 

Niet alleen de mens met dementie en zijn of haar naasten zijn daarom welkom, nee, iedereen die geïnformeerd wil worden over dit thema, is welkom. Vanaf 19.00 uur staan de deuren open; het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur.