Egan Bernal
Egan Bernal

Uitslagen - kalender - varia - voorbereidingskoersen

Algemeen

Uitslagen; België (Wallonië) dokkeren over de kasseien in Dour.

Le Samyn winst voor de Italiaan Matteo Trentin van UAE Team-Emirates. Italiaanse PT Trofeo Laiguegila zege Sloveen Jan Polanc (UAE Team-Emirates), Maleisische Ronde van Langkawi verplaatst naar medio juni. Italië World Tour (WT) STRADE BIANCHE. Met daarin (onder meer) 63 kilometers over onverharde gravelstroken, “De Witte Wegen”. Start- en finishplaats Siena bij Fontana Gaia (Fontein der Vreugde). Na een monsterlijke & weergaloze solo van 50 kilometer terechte winst voor alleskunner Tadej Pogacar (UAE Team-Emirates). 2e plaats Alejandro Valverde (Movistar) en 3e Deen Kasper Asgreen van Quick Step-Alpha Vinyl. 1e etappe PARIJS-NICE (WT) totale overheersing van team JUMBO-Visma. Vooraf overeengekomen zege naar Christophe Laporte voor zijn ploeggenoten Primoz Roglic & Wout van Aert. Zelden vertoond dat 3 leden van 1 team als winnend trio finishten! Roglic deed goede zaken voor klassement. GP Jean-Pierre Monseré in Roeselare leverde een zege op voor 19-jarig Belgisch toptalent Arnaud de Lie rijdend voor Lotto-Soudal.

Kalender maart deel 1;
Twee straffe rittenkoersen WT. 7 t/m 13-03 overige etappes van PARIJS NICE, “De Koers naar de Zon”. Italiaanse tegenhanger TIRRENO-ADRIATICO, “De Rit van de 2 Zeeën” van 7 t/m 13-03. GP de Denain (PT) 13-03. 16 maart Danilith Nokere Koerse in België (PT), die datum in Italië PT Milaan-Turijn, 17-03 Bredene Koksijde Classic (PT). Voorbereidingskoersen op 1e ECHTE KLASSIEKER seizoen 2022:

MILAAN-SAN REMO MONUMENTALE KLASSIEKER 1

La Prima Vera Rosa staat zaterdag 19 maart al lang op de kalender van vele renners aangekruist. Een koers van bijna 300 kilometer. Met in volle finale de beklimmingen van de Cipressa en de Poggio. Heuveltjes, meer niet. Maar met 280 kilometers in de benen zijn het loodzware opgave. Finish op de Via Roma. Grote kans op een eindsprint. Het winnen van MILAAN-SAN REMO is voor de meeste coureurs een ware jongensdroom! 

Kalender maart deel 2;
Er volgen rittenkoersen; van 21 t/m 27 maart WT RONDE VAN CATALONIË. Italië vormt decor voor Internationale Wielerweek Coppi & Bartali van 22 t/m 26-03. Daarna een reeks van Vlaamse WT 1-dagskoersen. Gaat 23-03 van start met MINERVA CLASSIC BRUGGE-DE PANNE, 25-03 E3 SAXO BANK CLASSIC, 27-03 GENT-WEVELGEM IN FLANDERS FIELDS & tot slot 30-03 DWARS DOOR VLAANDEREN. Het zijn allemaal wedstrijden met als doel in vorm te komen voor de APRILMAAND KLASSIEKERMAAND. Die prachtige serie vangt zondag 3 april aan met De Hoogmis van het Vlaamse Wielrennen; DE RONDE VAN VLAANDEREN. Ook bekend onder de veelzeggende roepnaam; “VLAANDERENS MOOISTE”. De kasseistroken en een groot aantal vinnige heuveltjes wisselen elkaar deze lange, zware dag voor de renners af.

PORTRET VAN HEDENDAAGSE WEGVEDETTE EGAN BERNAL (deel 5)

Aandacht voor Colombiaan Egan Bernal. Eerst actualiteit; na zijn verschrikkelijke crash in januari is het de grote vraag wanneer hij klaar is met maandenlange revalidatie. Om uw geheugen op te frissen; hij reed in zijn thuisland tijdens een training op tijdritfiets- en tijdrithouding vol achterop een stilstaande lijnbus. Uit camerabeelden bleek dat Bernal zelf schuldig was aan de enorme klap. Hij merkte deze bus totaal niet op. Vele breuken waren het gevolg. Even dacht men aan onherstelbare verwondingen die het einde van zijn carrière zouden betekenen. Gelukkig is hij inmiddels hard aan zijn herstel aan het werken. Zijn levensloop; hij werd 13-01-1997 geboren als Egan Arley Bernal Gómez in Zipaquira. Begon als mountainbiker en stapte in 2016 als prof over naar de weg. Sinds 2019 in dienst van de huidige ploeg INEOS-Grenadiers. Maakte in 2018 zijn debuut in de Tour de France. In 2019 werd hij eindoverwinnaar van de Franse Ronde, echter zonder 1 ritzege. Egan Bernal ontving zijn 1e Gele Trui na de gedenkwaardige bergetappe die door een modderverschuiving moest worden geneutraliseerd. De leiderstrui behield hij tot en met Parijs. Werd daarmee de 1e Colombiaanse (en Zuid-Amerikaanse) winnaar van de Tour. Tevens won hij het jongerenklassement als jongste naoorlogse Tourwinnaar. In 2020 moest hij geblesseerd opgeven en in 2021 stond hij niet aan de start. Andere belangrijke zege; eindwinnaar & beste jongere tijdens Ronde van Italië in 2021. Verder won hij de Ronde van Californië (2018), Parijs-Nice (2019) & Ronde van Zwitserland in 2019. Maar, ook in grote klassiekers behaalde hij ereplaatsen. 3e plaats in Ronde van Lombardije (2019) alsmede 3e in Strade Bianche (2021). Wat de toekomst Egan Bernal gaat brengen hangt geheel en al af van zijn herstelvermogen na zijn bizar, zwaar ongeluk. Mocht hij dit jaar nog terug in competitie komen dan zou dat al een enorme prestatie zijn. Heeft nog een contract bij INEOS-Grenadiers tot en met 2026. Die verbintenis tekende hij precies 1 week voor zijn aanrijding tegen die vermaledijde stilstaande bus in Colombia!

Diversen; Ploeg Quick Step-Alpha Vinyl zal vanaf 2023 t/m eind 2027 Soudal-Quick Step als nieuwe naam krijgen. En het team Lotto-Soudal zal vanaf die datum verder gaan als Lotto-Dstny. Sponsor Destiny is een Vlaams cloud-telecombedrijf. Nu dienen de renners er nog wel voor te zorgen dat het huidige team Lotto-Soudal niet rechtstreeks degradeert uit de World Tour eind 2022. Dat zal een lastige klus worden want de ploeg staat momenteel op de allerlaatste plaats! Wereldwielerbond UCI heeft naar aanleiding van de situatie in Oekraïne de licenties van alle Russische & Belarussische teams per direct ingetrokken. Ook mogen er geen wielerwedstrijden plaatsvinden in beide landen. Alle geplande koersen en kampioenschappen worden geschrapt. De KNWU gaat nog een stap verder; renners uit Rusland & Belarus mogen in Nederland niet aan wedstrijden deelnemen. Aflevering 257 van.....

Egan Bernal