Team Lokaal Realisme (foto: Christine Veraart).
Team Lokaal Realisme (foto: Christine Veraart). Foto: Christine Veraart

Team Lokaal Realisme gaat voor verandering

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Lokaal Realisme wil orde op zaken stellen bij de gemeente Bergen op Zoom. Een groeiende beweging van inwoners uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat vindt dat het hoog tijd is voor verandering.

Door allerlei dure beloftes is een enorme schuld van meer dan 250 miljoen euro ontstaan. Deels komt dat door de Nedalco affaire, maar ook omdat de gemeente teveel ambtenaren op de loonlijst heeft staan. Lijsttrekker Joost Pals: “Bergen op Zoom heeft veel meer beleidsambtenaren en managers dan andere gemeenten. De wethouders durven niet in te grijpen, maar dat zal toch echt moeten. Alleen zo krijgen we deze gemeente weer financieel op orde.”

Schoon en veilig

Door de schulden heeft de gemeente de “gewone” dingen laten versloffen. Het is Lokaal Realisme een doorn in het oog. Pals: “We willen dat de gemeente zich meer gaat richten op een schone en veilige leefomgeving. Nu gaat het in de politiek nog veel te vaak om prestigeprojecten van de wethouders, maar zorg eerst eens dat de straten en plantsoenen netjes opgeruimd zijn. Daar heb je veel meer aan. Bij de begroting deden we het voorstel om daarvoor meer budget vrij te maken. Keurig met een financiële dekking. Helaas werd het tegengehouden door de collegepartijen GBWP, VVD, CDA en D66. Jammer, want dat moet en kan echt beter.” 

Ombudspartij

De afgelopen tijd kaartte Lokaal Realisme regelmatig voorbeelden aan van inwoners en ondernemers die door de gemeente worden tegengewerkt. Zo wordt een horecaondernemer aan het lijntje gehouden met de aanleg van een terras. Toezeggingen worden door de gemeente bij herhaling niet nagekomen.

Of de schrijnende situatie van een woning die op instorten staat. Het gezin verkeert al jaren in onzekerheid door een fout van de gemeente. In het bestemmingplan staat per abuis een verkeerde aanduiding, waardoor herbouw onmogelijk is. Het rechtzetten van die fout blijft maar aanslepen. Pals: “Daar kan ik echt boos om worden. De wethouders en ambtenaren beseffen niet wat de impact daarvan is. Zelf kunnen ze aan het eind van de dag fijn naar huis, maar zo’n gezin zit dag-in-dag-uit in grote onzekerheid. Er moet dringend een andere mentaliteit komen in het stadskantoor. Inwoners horen niet afhankelijk te hoeven zijn van de grillen van de ambtenaren.”

Werkgelegenheid

Een sterke economie is eveneens een speerpunt van Lokaal Realisme. De partij zet zich in voor het stimuleren van meer werkgelegenheid. Vooral meer MKB bedrijvigheid is nodig voor een robuuste economische structuur. Er liggen mooie kansen bij Oude Molen, de ontwikkeling van de Ster van Lepelstraat en nabij de Wouwse Tol. Over een bedrijventerrein in de Auvergnepolder is Lokaal Realisme minder enthousiast. “Voor veel MKB bedrijvigheid is de bereikbaarheid via de weg niet optimaal. Over het water heb je natuurlijk het Schelde-Rijnkanaal, maar dat is vooral interessant voor grootschalige industrie. Leuk en aardig, maar wij willen geen ‘Moerdijk nummer 2’ worden.”

Betere communicatie, dat is wat Lokaal Realisme ook anders wil bij de gemeente. Fractievoorzitter Rian Govers: “In de gesprekken met ondernemers hoor ik dat ze nauwelijks iets van de gemeente horen. Ja, als ze belasting moeten betalen, maar verder niet. Toen ik daar navraag over deed, zei de wethouder dat ze geen adressenlijst hebben. Onzin natuurlijk, want voor vergunningen en heffingen heeft men de gegevens wel paraat Het is een kwestie van willen en doen.” Samen optrekken is in ieders belang. Samen sta je sterker en bereik je meer.

Team

Terwijl veel politieke partijen te maken hebben met teruglopende ledenaantallen is Lokaal Realisme in snel tempo flink gegroeid. Joost Pals: “We merken dat voor veel inwoners de maat vol is. Er is duidelijk behoefte aan verandering bij de gemeente. We spreken veel mensen die daar de schouders onder willen zetten. In een paar maanden tijd hebben we een team opgebouwd uit alle wijken en kernen. Met inwoners die hun expertise willen inzetten om bij de gemeente Bergen op Zoom orde op zaken te gaan stellen.” Daarop vult Rian Govers aan: “Met een flink aantal vrouwen in het team. Daar ben ik wel trots op, want daar is in de gemeenteraad echt nog werk aan de winkel. Onze top 6 is netjes in evenwicht, met ook alle leeftijden goed vertegenwoordigd.”

Meer weten over de standpunten en het team van Lokaal Realisme? Kijk op www.lokaalrealisme.nl