Miss Hamamelis-verkiezing 2022.
Miss Hamamelis-verkiezing 2022. Foto: Arboretum Kalmthout

Ontdek volop toverhazelaars in Arboretum Kalmthout

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - In het Arboretum Kalmthout gaan de  Hamamelisfeesten van start. ‘Kom toverhazelaars ontdekken tot 27 februari 2022, van 10.00 tot 17.00 uur.’ De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa.


Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken het arboretum om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein. 

Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden opgesteld zodat je er niet naar moet zoeken. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 190 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Bezoekers kunnen de Hamamelisfeesten op één van de volgende manieren beleven:

1. Door het volgen van een uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars via pijlen en een routeplan.

2. Door daarbovenop de gratis audiotour via de ErfgoedApp op hun smartphone te downloaden en bij het wandelen verhalen te beluisteren over de toverhazelaars van dit Arboretum.

3. Door aan te sluiten bij een rondleiding om 14 uur. Terwijl er vorige edities enkel wandelingen op zondag waren, staan onze gidsen tot 27 februari 2022 élke dag van de week én het weekend om 14 uur voor de bezoekers klaar. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder. 

Gewone bezoekers betalen €3 om deel te nemen aan deze namiddagrondleiding,  jaarkaarthouders en museumpashouders betalen €2. Reserveren kan door te betalen aan de kassa of in de ticketwebshop van Arboretum Kalmthout. De plaatsen zijn beperkt.

4. Door een privérondleiding te boeken op een moment naar keuze voor maximum 25 personen. Er is keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten. De reguliere toegangsprijzen voor een bezoek aan de tuin gelden met vanaf 15 personen voordeel. De bijdrage voor de gids bedraagt € 55 per rondleiding.

 De bloemen van toverhazelaar, Hamamelis, bloeien meestal op kale takken. Oude exemplaren groeien hoog en breed, waardoor je tussen kleurrijke, geurige wolken wandelt.
  Copyright: Arboretum Kalmthout
Toverhazelaar in Arboretum Kalmthout.individueel bezoeken, maar bezoekers kunnen ook aansluiten bij een betalende rondleiding (elke dag om 14u) of een rondleiding op een dag en uur naar keuze boeken. Copyright: Arboretum Kalmthout